Prima pagină » Economic Local » Legumicultorii din Iași primesc banii din programul „Tomata” în luna septembrie 2022
Legumicultorii din Iași primesc banii din programul „Tomata” în luna septembrie 2022

Legumicultorii din Iași primesc banii din programul „Tomata” în luna septembrie 2022

25 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Legumicultorii din Iași eligibili în programul „Tomata” primesc cei 3.000 de euro în luna septembrie 2022. Producătorii trebuie să aducă documentele justificative până la 30 august 2022

Plata de 3.000 de euro va intra în conturile legumicultorilor din Iași eligibili în programul „Tomata”, începând cu luna septembrie 2022. Specialiștii Direcției Agricole Iași susțin că, imediat după ce expiră termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, respectiv 30 august 2022, în câteva zile sunt efectuate și plățile către beneficiari. Producătorii din Iași care au depus cereri în programul „Tomata” au fost verificați de către specialiștii Direcției Agricole. Din numărul total de 95 de producători înscriși în program în anul 2022, un număr de 85 sunt eligibili să încaseze ajutoare financiare. Cei mai mulți producători vând roșiile în piețele din municipiu. Direcția Agricolă verifică și piețele din Iași, în această perioadă.

Ieșenii eligibili în programul „Tomata” vând legumele în piețe

Specialiștii vor verifica dacă producătorii au atestate eliberate de autoritățile locale, dacă au etichetat corespunzător produsele și dacă vând legumele și fructele în interiorul pieței, unde sunt spații amenajate pentru comercializarea produselor. Specialiștii Direcției Agricole Iași vor verifica și carnetele de comercializare, documentul de identitate a producătorului agricol, dar și dacă produsele au etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare.

Producătorii agricoli au obligația de a afișa etichetele într-un loc vizibil consumatorilor, fără a fi deteriorate. Temperaturile scăzute din primăvară au creat o serie de dificultăți legumicultorilor înscriși în Programul „Tomata”, astfel că plantele și-au încetinit dezvoltarea, iar fermierii au fost nevoiți să investească mai mult în sistemele de încălzire, în condițiile unor costuri ridicate pentru energia electrică și gazele naturale. Aceștia au solicitat prelungirea termenului privind depunerea documentelor justificative vânzării produselor și s-au făcut modificări la acest program, în favoarea legumicultorilor.

Programul „Tomata” a avut succes în Iași

Ieșenii ar trebui să primească 400.000 de euro, respectiv 85 de beneficiari din județul Iași, cu o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați. Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Astfel, pentru primul ciclu de producție, se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme, la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor.

Astfel, la salată, producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 de metri pătrați, la spanac 400 kg/1.000 de metri pătrați sau 3.500 de kilograme/1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți. Ieșenii eligibili în programul „Tomata” au obținut subvenții în valoare de aproape un milion de euro, în perioada 2018–2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *