Prima pagină » Economic Local » Legumicultorii din Iași, nemulțumiți de banii acordați de Guvern în programul „Tomata”. Producător: „Bătaie de joc. Tipic românesc”
Legumicultorii din Iași, nemulțumiți de banii acordați de Guvern în programul

Legumicultorii din Iași, nemulțumiți de banii acordați de Guvern în programul „Tomata”. Producător: „Bătaie de joc. Tipic românesc”

10 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Legumicultorii din Iași vor primi mai puțini bani în programul „Tomata”, suma încasată în anul 2020 fiind de aproximativ 2.200 de euro, 10.784 de lei, pentru fiecare beneficiar. Cultivatorii de roșii sunt nemulțumiți că sprijinul s-a redus substanțial de la 3.000 de euro, suma încasată în anii precedenți. În anul 2020 vor primi banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale 105 beneficiari din Iași, eligibili în ciclul I de producție

Legumicultorii din Iași vor primi mai puțini bani în programul „Tomata”, suma încasată în anul 2020 fiind de aproximativ 2.200 de euro, 10.784 de lei pentru fiecare beneficiar. Faptul că suma încasată pentru roșiile cultivate în sere s-a redus substanțial în anul 2020 i-a înfuriat pe producătorii din Iași care sperau că vor primi ajutorul promis și anul acesta, mai ales că a fost un an dificil pentru legumicultori din cauza dăunătorilor, cel mai periculos fiind Tuta Absoluta. Unul dintre legumicultorii din Iași care cultivă legume pe aproximativ un hectar susține că e bătaie de joc ceea ce se întâmplă.

Tuta absoluta, dăunătorul care a distrus roșiile producătorilor din Iași și le-a redus producția de anul acesta

Producătorul din Iași spune că banii pe care îi va primi abia îi ajung să acopere cheltuielile cu dăunătorii care au făcut ravagii în fermele legumicole din Iași, dar și din restul țării.

„A scăzut suma, a crescut cantitatea vândută ce trebuie justificată cu acte. Bătaie de joc. Tipic românesc. Nu mai spunem că Tuta Absoluta ne-a stors de bani. Dacă nu aplicam tratament la timp, pierdeam tot. Banii primiți de la Minister în program abia ne ajung să scoatem cheltuielile cu tratamentele pentru dăunători. Noi știm că au fost afectați fermierii cu culturi mari și au nevoie de bani, dar și noi, producătorii de tomate, avem nevoie de ajutor”, susține Mircea Mihalache.

În anul 2020 vor primi banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale 105 producători de tomate din județul Iași

Banii ar trebui să intre în conturile legumicultorilor din Iași până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Producătorii spun însă că se așteaptă să nu îi primească la fel de repede.

„Anul trecut au fost banii toți în cont, în aceeași zi. Anul acesta am înțeles de la alți legumicultori că au informații că îi primim în două tranșe. Sper să nu fie așa, pentru că nu ne folosim de ei cum trebuie. Au crescut și cantitatea anul acesta, să aducem acte pentru o tonă în plus de roșii. Noi am avut mari probleme cu seceta, cu mana. Nu a fost de mult un an așa greu”, mai spune Mircea Mihalache.

O nouă condiție de eligibilitate pentru producătorii din Iași care s-au înscris în programul Tomata, în anul 2020

Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Această condiție de eligibilitate este introdusă pentru prima dată anul acesta.

Producătorii din Iași au investit 726.000 de euro, în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate

Până în acest an, Programul „Tomata” s-a dovedit un real sprijin pentru fermierii din județ care au vrut să-și dezvolte micile afaceri din mediul rural cu banii de la stat. În ultimii trei ani a crescut numărul cultivatorilor de roșii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata” pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate. Anul acesta s-au înscris în programul „Tomata” 154 de fermieri din Iași, dar au îndeplinit condițiile de eligibilitate doar 105 producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *