Prima pagină » Economic Local » Legumicultorii din Iași așteaptă cu sufletul la gură deschiderea programului pentru legumele în spații protejate, care este blocat de câteva luni
Legumicultorii din Iași așteaptă cu sufletul la gură deschiderea programului pentru legumele în spații protejate, care este blocat de câteva luni

Legumicultorii din Iași așteaptă cu sufletul la gură deschiderea programului pentru legumele în spații protejate, care este blocat de câteva luni

29 mai 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Legumicultorii din Iași sunt nemulțumiți că așteaptă de câteva luni să depună cererile pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate însă programul este blocat. Deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța deschiderea programului în luna mai, fermierii nu pot depune documentele pentru că normele de aplicare nu au fost publicate în Monitorul Oficial

Cultivatorii de legume din județul Iași sunt nerăbdători să depună cererile în programul de minimis la legume, însă acest lucru nu se întâmplă pentru că normele de aplicare nu au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că în continuare programul este blocat. În anul 2020, fermierii depuneau deja cererile de înscriere, însă acum aceștia primesc doar promisiuni.

„Într-adevăr, vremea a amânat producția cu vreo două săptămâni, să zicem trei, dar acesta nu e un motiv să nu știm și noi dacă se deschide programul, când, ce bani luăm. E totul doar o bâlbâială. Ca anul acesta parcă nu a mai fost atâta prostie. Noi suntem chiar de râsul țării. Nu vrem pomană de la nimeni, dar nici să fim lăsați chiar de izbeliște. Și-așa banii sunt puțini, reguli care se bat cap în cap. Noi nu avem timp să stăm toată ziua la televizor, muncim ca să trăim”, spune Ionuț Mihalache, legumicultor din Iași care cultivă legume pe aproximativ jumătate de hectar în solarii și 1 hectar în câmp.

„Programul de minimis la legume în spații protejate” înlocuiește în acest an programul „Tomata” și presupune acordarea ajutoarelor financiare în valoare de 5.000 de euro pentru fiecare dosar eligibil, pentru mai multe tipuri de legume, nu doar roșii.

Producătorii de legume pot obține ajutorul de minimis pentru roșii, castraveți, vinete, varză și ardei

Programul „Tomata” a avut succes la Iași în ultimii 3 ani, iar legumicultorii au dezvoltat mici afaceri de succes cu banii obținuți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia au investit în afacerile din mediul rural aproape un milion de euro, pentru fiecare hectar obținând 3.000 de euro. Legumicultorii au solicitat anul trecut acordarea ajutoarelor financiare pentru mai multe tipuri de legume, nu doar roșii, întrucât era un surplus de producție și rămâneau o parte din ei cu legumele nevândute. Drept urmare, programul a fost modificat și astfel producătorii pot obține banii pentru roșii, castraveți, vinete, varză și ardei. Pentru a obține banii în noul program, legumicultorii trebuie să cultive legume pe o suprafață de minimum 0,10 hectare. Însă acum nu pot depune documentele necesare obținerii ajutorului financiar pentru că programul este blocat.

Tinerii fermieri din Iași pot investi fonduri europene în serele cu legume

Ieșenii care s-au întors din diaspora în localitățile natale și vor să obțină fondurile nerambursabile pentru instalarea ca tineri fermieri pot depune cererile în continuare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Termenul limită este 10 iulie 2021, până în prezent fiind depuse 5 cereri din Iași și 188 la nivel național. Fermierii din Iași vor să investească banii europeni în serele cu legume. Valoarea proiectelor este de 7,6 milioane de euro, din cele 22 de milioane de euro disponibile până la expirarea termenului de depunere.

Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Sprijinul public acordat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 în submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri-diaspora” – , este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *