Prima pagină » Economic Local » Legumele ecologice, produse de Laura și Antim Nechifor, din Iași, consumate de copii cu diverse alergii. „Nu ducem lipsă de clienți, chiar dacă am mărit prețurile”

Legumele ecologice, produse de Laura și Antim Nechifor, din Iași, consumate de copii cu diverse alergii. „Nu ducem lipsă de clienți, chiar dacă am mărit prețurile”

12 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Laura și Antim Nechifor, producători din satul Homița, comuna Cristești, Iași, produc legume ecologice de mai bine de 3 ani, iar numărul clienților a crescut constant. Producătorii spun că, deși anul acesta legumele lor sunt mai scumpe, clienții nu au renunțat la coșul săptămânal și cumpără din băcănii. Un procent important al clienților îl reprezintă părinții ai căror copii au alergii la substanțele folosite pentru stropirea roșiilor sau a altor legume.

„Noi vindem, în special, părinților care au copii cu diverse alergii. Spun că au cumpărat roșii de la piață sau din altă parte, iar copiilor le-au apărut pete. Pe corpul copiilor se fac experimente și nu este normal! Mai sunt și clima, mediul înconjurător care au efecte asupra organismului, dar și alimentația generează alergii. Legumele noastre nefiind stropite cu produse chimice, copiii pot să le mănânce fără să aibă vreo reacție alergică. Am observat că numărul clienților a crescut, an de an, noi fiind pe piață de aproximativ 3 ani. Chiar dacă am mai mărit prețurile, pentru că și cheltuielile au crescut, nu am dus lipsă de clienți. Noi suntem bucuroși că oamenii conștientizează importanța consumului de legume sănătoase și faptul că trebuie să îți cunoști producătorul. Noi avem vizite în fermă, oamenii sunt curioși să vadă cum producem legumele”, spune Laura Antim, producător din Iași.

Legumele ecologice din ferma Homița, din Iași, sunt consumate local

În acest an, producția a fost diminuată la ardei, din cauza unui putregai. Pentru că nu au aplicat niciun produs pentru a salva legumele, au pierdut deja o tonă de ardei.

„Până acum am aruncat o tonă de ardei, dar ne-am asumat că se poate întâmpla asta, pentru că noi facem agricultură cu produse naturale, folosite și în agricultura ecologică. Folosim doar substanțe aprobate de organismele ecologice, iar agricultura pe care o facem noi este regenerativă. Adică solul este curat și poate fi utilizat mulți ani, de acum încolo, pentru a produce legume sănătoase. Noi am învățat despre acest tip de agricultură de la producătorii din Canada și Statele Unite. Am fost acolo câteva săptămâni și am învățat cum să facem asta și noi, la Cristești. Producătorii de acolo au început ca noi, cu suprafețe mici, și s-au extins, apoi, având echipe mai mari. Oricum, ei dau tonul în agricultura regenerativă. La noi, a apărut timid acest tip de agricultură, dar observ că mulți tineri vor să se apuce de ea, ceea e bine, pentru că lăsăm ceva bun următoarelor generații”, spune Antim Nechifor, producător din Iași.

Povestea celor doi producători a fost prezentată de reporterii BZI, în edițiile anterioare.

În ferma din Homița sunt cultivate 54 de soiuri de legume din România, Franța, Rusia sau America

Pe lângă roșii ecologice ce se coc natural în fermă, se mai cultivă și ardei iuți din soiul Karoline, cei mai iuți ardei din lume. De asemenea, un soi de vinete mici care pot fi puse la borcan cu diverse condimente sunt crescute în ferma din Homița. Suprafața cultivată cu legume ecologice, în câmp și solarii, este pe aproximativ un hectar. Vedetele fermei sunt roșiile colorate.

„Acestea au atras clienții chiar de la început. Oamenii erau curioși să testeze roșiile care nu sunt doar de culoare roșie. Având multe soiuri, colorate, au fost vândute rapid. Anul acesta e la fel, avem cerere pentru tomate, dar nu numai. De obicei, clienții vor un mix de produse. Noi livrăm legumele la domiciliul clientului și am pus 30 de lei prețul minim pentru un coș, dar, tot timpul, comenzile sunt mai mari”, mai spune Antim Nechifor, producător din Iași.

În ultimii 3 ani, a crescut numărul ieșenilor care cultivă legume ecologice. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte, privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cele care nu sunt certificate ecologic.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Mai mulţi tineri din Timiş, răfuială cu topoare în plină stradă. Au fost imobilizaţi cu greu de jandarmi
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`