Solanaceele (Solanaceae) reprezinta o familie de plante care cuprinde 98 de genuri cu circa 2.700 de specii. Printre acestea se numara rosiile, cartofii, vinetele, toate tipurile de ardei, tomatillos (physalis), etc.
Persoanele cu artrita sunt uneori sfatuite sa evite plantele din familia Solanacee, intrucat acestea provoca inflamatii. Dar acest sfat se aplica intr-adevar numai la persoanele care au o sensibilitate la solanina, o substanta alcaloida. Pentru acesti oameni, consumul solanaceelor – mai ales cartofi, cauzeaza reactii inflamatorii si dureri articulare.
Cartofii si rosiile te pot ucide. Descopera si alte alimente care iti pun viata in pericol
Cum reduceti cantitatea de alcaloizi din alimente
Plantele produc alcaloizi in primul rand pentru a se proteja de insecte. Daca sunteti intr-adevar sensibil la alcaloizi, gatit legumele din familia Solanaceelor, in loc sa le consumati crude. Astfel, reduceti continutul de alcaloizi cu pana la 40-50%.
De asemenea, pastrati cartofii in loc intunecos si rece – concentrati de alcaloizi creste la lumina. Mai mult, atunci cand consumati cartofi dati curatati bine petele verzi si zonele incoltite – acestea contin cantitati mari de solanina.