Prima pagină » Culinar » Legume și carne cu orez la cuptor. O rețetă în stil grecesc!

Legume și carne cu orez la cuptor. O rețetă în stil grecesc!

28 oct. 2024, 09:12,
Redacția BZI în Culinar

Dacă vreți un preparat cu carne, legume, brânză și orez la cuptor trebuie să știți că acesta este preparat în stil grecesc, fiind o rețetă de pilaf cu zacuscă. Totul se gătește într-o singură tavă, fiind foarte ușor și accesibil de făcut. Este o rețetă foarte versatilă, puteți adăuga tipul de carne preferat alături de niște legume la fel de gustoase.

Despre acest preparat trebuie să știți că nu există o rețetă fix, așa că puteți adăuga și alte legume, precum sunt vinetele și dovleceii, sau puteți schimba cărnurile folosite cu altele care vă plac mai mult. Această opțiune rapidă și gustoasă vă satisface cu siguranță toate poftele.

Legume și carne cu orez la cuptor

Nu are cum să nu vă placă să gătiți orezul la cuptor, e cea mai banală metodă care nu dă greș. Fie că e simplu și apoi puneți un topping intens, fie că e infuzat cu plante sau în amestec cu legume, rezultatul e foarte bun de fiecare dată. Ca o gustare puteți încerca și sărățelele cu untură.

Din cantitățile de mai jos rezultă circa 6 – 8 porții de orez cu carne, legume și brânză la cuptor sau pilaf cu zacuscă, în stil grecesc.

Astfel că, aveți nevoie de 600 gr carne, puteți folosi ceafă de porc sau pulpe dezosate de pui, carne fragedă de vițel sau de miel, 3 – 4 linguri de ulei de măsline, 250 gr orez, sare, piper negru proaspăt măcinat, oregano urscat, 2 lingurițe de miere, 1 linguriță boia dulce, un pic de pudră de boia picantă din ardei iuți, 3 – 4 ardei grași, 2 – 3 cepe, 4 – 5 căței de usturoi, un ciorchine de roșii cherry sau 2 – 3 roșii mari, coapte și zemoase, 1 borcan de zacuscă de circa 330 ml, 200 gr brânză feta sau telemea și pătrunjel verde tocat.

Deși e foarte bine să folosiți orice carne vă place, este mai bine dacă are ceva grăsime sau piele pentru a se rumeni frumos la cuptor și pentru a rămâne fragedă și suculentă.

Indicații de preparare

După ce ați stabilit ce carne veți folosi, aceasta trebuie tăiată în batoane late de circa 1.5 cm. Apoi se spală, se curăță și se feliază ardeii grași, de asemenea, puteți folosi și ardei albi sau capia. Se spală bine orezul în mai mule ape și se lasă la înmuiat, în castron, în apă rece.

Se curăță cepele, apoi se taie felii, pentru ca mai apoi usturoiul să fie mărunțit. Cuptorul se lasă la preîncins la temperatura de 220°C cu ventilație, respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Se alege o tavă largă și adâncă în care se pun 3 linguri de ulei, carnea și ardeii feliați.

Se amestecă bine cu mâinile, apoi se adaugă ceapa și usturoiul, se asezonează totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cu un pic de oregano uscat. Oregano merge tare bine cu carnea de porc și este folosit mult în bucătăria grecească.

Se nivelează toate componenete, în tavă, pentru a fi expuse cât mai bine căldurii din cuptor și pentru a se rumeni frumos. Dacă tava e prea mică și ingredientele stau înghesuite, atunci ele se vor înăbuși, în loc să se rumenească.

Se introduce tava în cuptorul preîncins și se lasă acolo timp de 20 de minute, apoi se picură puțină miere și boia dulce sau picantă. Se amestecă bine din nou, apoi se reintroduce tava în cuptor pentru alte 15 minute tot la 220 de grade.

Peste orezul scurs de apă se pune zacusca, un pic de sare și un sos de ardei capia sau de ardei iuți, apoi se scoate tava din cuptor și se distribuie orezul uniform peste ingredientele din tavă. Se reintroduce la cuptor la o temperatură de 170°C timp de 40 de minute. La finalul peste orezul la cuptor se pune și telemeaua sfărâmată împreună cu verdeața, apoi preparatul este numai bun de servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`