Prima pagină » Culinar » Legume și carne cu orez la cuptor. O rețetă în stil grecesc!

Legume și carne cu orez la cuptor. O rețetă în stil grecesc!

28 oct. 2024, 09:12,
Redacția BZI în Culinar

Dacă vreți un preparat cu carne, legume, brânză și orez la cuptor trebuie să știți că acesta este preparat în stil grecesc, fiind o rețetă de pilaf cu zacuscă. Totul se gătește într-o singură tavă, fiind foarte ușor și accesibil de făcut. Este o rețetă foarte versatilă, puteți adăuga tipul de carne preferat alături de niște legume la fel de gustoase.

Despre acest preparat trebuie să știți că nu există o rețetă fix, așa că puteți adăuga și alte legume, precum sunt vinetele și dovleceii, sau puteți schimba cărnurile folosite cu altele care vă plac mai mult. Această opțiune rapidă și gustoasă vă satisface cu siguranță toate poftele.

Legume și carne cu orez la cuptor

Nu are cum să nu vă placă să gătiți orezul la cuptor, e cea mai banală metodă care nu dă greș. Fie că e simplu și apoi puneți un topping intens, fie că e infuzat cu plante sau în amestec cu legume, rezultatul e foarte bun de fiecare dată. Ca o gustare puteți încerca și sărățelele cu untură.

Din cantitățile de mai jos rezultă circa 6 – 8 porții de orez cu carne, legume și brânză la cuptor sau pilaf cu zacuscă, în stil grecesc.

Astfel că, aveți nevoie de 600 gr carne, puteți folosi ceafă de porc sau pulpe dezosate de pui, carne fragedă de vițel sau de miel, 3 – 4 linguri de ulei de măsline, 250 gr orez, sare, piper negru proaspăt măcinat, oregano urscat, 2 lingurițe de miere, 1 linguriță boia dulce, un pic de pudră de boia picantă din ardei iuți, 3 – 4 ardei grași, 2 – 3 cepe, 4 – 5 căței de usturoi, un ciorchine de roșii cherry sau 2 – 3 roșii mari, coapte și zemoase, 1 borcan de zacuscă de circa 330 ml, 200 gr brânză feta sau telemea și pătrunjel verde tocat.

Deși e foarte bine să folosiți orice carne vă place, este mai bine dacă are ceva grăsime sau piele pentru a se rumeni frumos la cuptor și pentru a rămâne fragedă și suculentă.

Indicații de preparare

După ce ați stabilit ce carne veți folosi, aceasta trebuie tăiată în batoane late de circa 1.5 cm. Apoi se spală, se curăță și se feliază ardeii grași, de asemenea, puteți folosi și ardei albi sau capia. Se spală bine orezul în mai mule ape și se lasă la înmuiat, în castron, în apă rece.

Se curăță cepele, apoi se taie felii, pentru ca mai apoi usturoiul să fie mărunțit. Cuptorul se lasă la preîncins la temperatura de 220°C cu ventilație, respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Se alege o tavă largă și adâncă în care se pun 3 linguri de ulei, carnea și ardeii feliați.

Se amestecă bine cu mâinile, apoi se adaugă ceapa și usturoiul, se asezonează totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cu un pic de oregano uscat. Oregano merge tare bine cu carnea de porc și este folosit mult în bucătăria grecească.

Se nivelează toate componenete, în tavă, pentru a fi expuse cât mai bine căldurii din cuptor și pentru a se rumeni frumos. Dacă tava e prea mică și ingredientele stau înghesuite, atunci ele se vor înăbuși, în loc să se rumenească.

Se introduce tava în cuptorul preîncins și se lasă acolo timp de 20 de minute, apoi se picură puțină miere și boia dulce sau picantă. Se amestecă bine din nou, apoi se reintroduce tava în cuptor pentru alte 15 minute tot la 220 de grade.

Peste orezul scurs de apă se pune zacusca, un pic de sare și un sos de ardei capia sau de ardei iuți, apoi se scoate tava din cuptor și se distribuie orezul uniform peste ingredientele din tavă. Se reintroduce la cuptor la o temperatură de 170°C timp de 40 de minute. La finalul peste orezul la cuptor se pune și telemeaua sfărâmată împreună cu verdeața, apoi preparatul este numai bun de servit.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Secretul ciudat al lui Iohannis, dezvăluit de prieteni! Motivul pentru care nu mai iese din casă, ce face în...
observatornews.ro
Barem simulare Bacalaureat la Limba Română 2025. Cum trebuiau rezolvate subiectele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Escrocheria care te lasă fără bani. Conturi golite instantaneu
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Zodia care cunoaște împlinirea totală până la finalul lunii martie. Acești nativi au aură divină, nimic nu îi poate opri
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`