Prima pagină » Culinar » Legume în aluat tempura! Iată cum se gătesc!

Legume în aluat tempura! Iată cum se gătesc!

27 mart. 2025, 13:36,
Redacția BZI în Culinar

Aceste legume tempura sunt delicioase, crocante la exterior și fragede în interior. Acoperite cu un aluat ușor și prăjite rapid, ele sunt o gustare perfectă sau un acompaniament savuros pentru orice masă.

Dacă îți plac legumele prăjite, trebuie să încerci tempura! Această tehnică japoneză le transformă într-o adevărată delicatese – crocante, dar fără să fie grele sau uleioase. Fie că vorbim de dovlecei, morcovi, ardei sau ciuperci, aproape orice legumă devine mai gustoasă când este gătită astfel. Se servesc de obicei cu sos de soia sau un dip special și sunt perfecte pentru o masă ușoară, dar plină de savoare.

Legume în aluat tempura

Tempura este totodată un preparat, dar și o tehnică de prăjire a alimentelor ceea ce le conferă o textură crocantă și pufoasă. Iar noi, românii, iubim în mod deosebit alimentele prăjite și crocante, iar tempura este ușor de învățat și ușor de făcut acasă, în bucătăria ta.

Tempura este un preparat de origine japoneză care constă din diverse bucăți mici de alimente (carne de pasăre, carne de pește, fructe de mare sau legume), care se dau printr-un amestec de făină și apă foarte rece, apoi se prăjesc la foc iute un minut sau două.

Astfel, alimentele capătă o crustă aurie și crocantă, iar la interior se păstrează moi și suculente. Prin metoda tempura, legumele își păstrează mult mai bine vitaminele, gustul și savoarea specifică.

De asemenea, bucățelele suculente de carne de pui, de pește sau creveții, spre exemplu, devin mai delicioase prăjite rapid și acoperite de o crustă crocantă. Vei avea nevoie de cartofi dulci; morcovi; ciuperci pleurotus; 2 legături de pătrunjel. Pentru amestecul care rezultă aluatul de tempura, vei avea nevoie de făină; bicarbonat de sodiu; bere; sos de soia și ulei pentru prăjit.

Cartofii se fierb, se curăță și se feliază pe lungime. Morcovii se curăță, se spală bine și se lasă întregi. De preferat morcovii mai tineri cu frunze pentru un aspect mai plăcut. Ciupercile se desfac, se curăță și se lasă întregi.

Atât morcovii cât și ciupercile se fierb în apă cu sare, apoi se lasă la scurs. Pentru aluatul de tempura se amestecă făina cu bicarbonatul și un praf de sare, apoi se adaugă berea și puțin sos de soia.

Se omogenizează bine compoziția și se lasă câteva minute la odihnit. Legumele se trec prin această compoziție și se prăjesc în ulei încins. Legăturile de pătrunjel, după ce sunt bine spălate și scurse, se trec întregi prin această compoziție și se prăjesc în ulei.

De unde vine numele acestui preparat

În profida faptului că tempura este un preparat și o tehnică de gătit tipic japoneză, numele pe care l-a căpătat vine din limba portugheză. Povestea spune că, prin anii 1600, un vas cu marinari și misionari ai flotei portugheze a ajuns pe coastele Japoniei.

La vremea respectivă, portughezii obișnuiau să consume fasole verde și alte legume date prin făină și să le prăjească pentru a avea un gust mai bun. Ei pregăteau aceste alimente în special în perioada postului, când nu se mânca deloc carne. Iar în portugheză, perioada postului se numește „ad tempora cuaresme”.

Japonezii au învățat ușor tehnica de la misionarii portughezi și au creat un nou preparat denumit tempura, adăugând condimentele lor specifice și sos de soia, dar și tehnica de a prăji totul foarte rapid, la foc iute.

Încă din secolul al XVII-lea, tempura avea să devină un preparat stradat foarte popular în Japonia, datorită prețului mic și al timpului scurt de preparare. Iar azi, legumele în aluat tempura sunt unul dintre cele mai iubire preparate în stil asiatic din întreaga lume.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Apare o nouă companie aeriană low-cost. Unde va zbura
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025