Prima pagină » Actualitate » Legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024. Amenzile sunt uriașe

Legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024. Amenzile sunt uriașe

07 mart. 2024, 15:00,
BZI.ro, în Actualitate

Au fost anunțate legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Amenzile sunt uriașe.

Legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024

Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Conform Legii nr. 61/1991 în vigoare, se consideră contravenție: „Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, potrivit legii actuale.

După legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile.

Ce amenzi se dau pentru tulburarea liniștii vecinilor

Perturbarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă ce afectează viața cotidiană a oamenilor. Acțiunile care perturbă liniștea locuitorilor/locatarilor vor fi sancționate și în cazul repetării lor într-un interval de 72 de ore, față de intervalul de 24 de ore stabilit în prezent de lege.

O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Românii care locuiesc la bloc sau la casă se vor confrunta cu amenzi mult mai mari pentru anumite greșeli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024