Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Legenda lui Andri Popa
Legenda lui Andri Popa

Legenda lui Andri Popa

16 mart. 2015, 10:51,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:27055;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Andrei Popa (sau Andri Popa) este un haiduc originar din Seaca, judetul Dolj, se alatura lui Iancu Jianu si ataca Vidinul si Plevna. Ceata lui avea sarcina sa recupereze din seraiul pasalei si din seraiul vanzatorilor de cadane, cele cateva zeci de fete furate de turci. Numai ca Andri Popa nu se poate hotari si incarca toate cadanele gasite, peste 500, in mai multe carute si le trece Dunarea in Oltenia. Aici, fetelor pamantului le da drumul la casele lor, apoi le vinde pe celelalte ca neveste la oameni, erau frumoase si supuse asa ca aveau destula cautare.

Vezi si Pandurii din Oltenia

Preturile depindeau de musteriu, de la preturi mai mult simbolice, o sa, o arma, pana la sume bune de bani. Trece chiar muntii in Transilvania cu peste o suta de cadane, care ii ramasesera si le vinde si pe ele ca neveste in satele de munte locuite de romani. Tot despre aceasta intamplare; dupa 3-4 ani, un velpasa si oameni ai domniei vin sa caute cadanele, promitand ca vor fi libere sa plece unde vor, dar cele cateva zeci pe care reusesc sa le afle din vorba in vorba refuza sa plece. Aveau de acum copii, familii, devenisera taranci.

Vezi si Ceata lui Naluca, haiducii care in 1829 terorizau Bucurestiul

Tot despre Andrei Popa se spune ca este intemeietorul satului Palilula, un sat in preajma Craiovei ascuns privirilor de o vale sapata de ploi probabil, chiar in varful unui deal, o forma ciudata de relief, in plus dealul este ascuns privirilor din doua parti de paduri iar in partile libere, valea fiind ascunsa de creasta dealului. Se zice ca si-a ales cateva cadane si a trait mult timp ascuns acolo impreuna cu tovarasii sai, nu iesea decat sa haiduceasca si vara cand fantana seca pe perioada de seceta. Fantanile sunt si azi o problema la Palilula, datorita apei freatice care este la o adancime foarte mare. Se mai spune ca satul intemeiat de el nu a fost gasit niciodata de potere, nici de turci, nici macar de nemti in primul razboi mondial, cand au ocupat Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`