Prima pagină » National » Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare. Sunt vizați toți pacienții din România
Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare. Sunt vizați toți pacienții din România

Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare. Sunt vizați toți pacienții din România

08 iul. 2024, 10:00,
în National

Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare. Legea nr. 208/2024, care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost  promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Noua lege prevede că asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Sunt vizați toți pacienții din România.

Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare

Noua lege instituie dreptul asiguraților la servicii medicale pentru terapia durerii, respectiv ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației vor elabora strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, precum și strategia privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii.

Potrivit noii legi, „în cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice.”

Românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuțiile

O categorie de români beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară. Există persoane care nu sunt nevoite să achite această contribuție și, cu toate acestea, sunt asigurați și beneficiază de aceleași drepturi ca cei care o plătesc. Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale.

De asemenea, mai beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate și lăuzele; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002, ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale; persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Cei care împlinesc 18 ani vor primi și cardul de sănătate. Cardul de sănătate este important pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardurile sunt necesare pentru orice consultație gratuită sau pentru obținerea unei rețete compensate. Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013 și inițial aveau o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, însă ulterior au fost făcute modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate. În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Lidl, noul Mega Image? Retailerul nemţesc ajunge mai aproape de români, unde vor fi amplasate noile magazine
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zuckerberg reinventează Facebook-ul: Are o idee nebunească
SportpeSurse
Procurorii chinezi au venit cu raportul oficial. De ce a murit Boupendza
Playtech.ro
Ce este bine să faci în Joia Mare ca să-ți meargă bine tot anul. Tradiții și obiceiuri pentru noroc și bunăstare
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`