Prima pagină » National » Legea prin care medicamentele expirate se consideră deşeuri periculoase, reexaminată în Parlament

Legea prin care medicamentele expirate se consideră deşeuri periculoase, reexaminată în Parlament

27 oct. 2022, 13:48,
BZI.ro, în National

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis spre reexaminare către Parlament legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră periculoase. Acesta a spus că unele dispoziții de lege sunt neclare, iar ipotezele normative pot crea confuzie în aplicare. În pofida acestui fapt, cetățenii sunt îndemnați să nu consume medicamentele expirate.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care a fost trimisă spre reexaminare, prevede introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Legea prin care medicamentele expirate se consideră deşeuri periculoase, trimisă spre reexaminare

Preşedintele României a menţionat ca unele dispoziţii ale legii sunt neclare. El spune că actul normativ în forma transmisă la promulgare s-a îndepărtat de la scopul urmărit de iniţiatorii săi. Potrivit motivelor expuse de intitiatori, intervenţiile legislative vizau intrudocucerea pe ambalajul medicamentului a atenţionării speciale destinate utilizatorilor de produse farmaceutice cu privire la necesitatea returnării medicamentelor expirate la farmacii.

„Considerăm că unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt neclare, de natură să genereze dificultăţi în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reexaminate de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare.

Totodată, şeful statului a declarat că indicaţia a fost înlocuită cu menţiunea ca „medicamentele expirate şi cele neutilizarte se consideră deşeuri periculoase”, fără a se indica cocret modul în care acestea vor fi colectate şi eliminate. Pe lângă această modificare, iniţiatorii proiectului de lege au introdus şi dispoziţii privind infiinarea farmaciilor universitare.

„Considerăm că legea supusă reexaminării determină modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea sistemului farmaceutic, înfiinţând un nou tip de unitate farmaceutică, printr-o normă de completare a prevederilor referitoare la autorizarea exercitării profesiei de farmacist cuprinse în art. 575 din Legea nr. 95/2006. Însă noile prevederi introduse prin legea adoptată de Parlament nu stabilesc cum se vor aplica acestea în raport cu dispoziţiile legii speciale – Legea farmaciei nr. 266/2008, prin care sunt reglementate expres şi limitativ tipurile de unităţi farmaceutice prin care se asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei, respectiv farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogheria. Cu privire la posibilitatea înfiinţării unui nou tip, acela de farmacie universitară, legea supusă reexaminării prevede doar că numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, stabilind expres că acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut de Legea nr. 266/2008″, se precizează în cererea de reexaminare.

Ipotezele normative pot crea confuzie în aplicare

Preşedintele Iohannis arată că, potrivit Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, actele normative trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, iar dispoziţiile acestora trebuie corelate cu prevederile actelor normative cu forţă juridică superioară sau cu actele cu aceeaşi forţă juridică cu care se află în conexiune.

„Considerăm că textele nou-introduse creează o situaţie de insecuritate juridică pentru destinatarii săi, întrucât legea adoptată de Parlament nu prevede dispoziţii referitoare la condiţiile şi scopul înfiinţării farmaciilor universitare, modul de organizare şi funcţionare a acestora, prevederi privind mutarea sediului, transferul, întreruperea temporară sau încetarea activităţii. Mai mult de atât, nu sunt stabilite care sunt autorităţile de supraveghere şi control a activităţii acestor farmacii sau răspunderea şi sancţiunile aplicate în cazul nerespectării dispoziţiilor legale”, se afirmă în cererea de reexaminare.

Şeful statului a spus că cele două ipoteze normative pot crea confuzie în aplicare, întrucât nu este clar după ce reguli se va desfăşura activitatea de pregătire practica a studenţilor în cadrul unei farmacii comunitare.

Ce trebuie să faci cu produsele medicamentoase neutilizate sau expirate

Deși se pare că majoritatea medicamentelor sunt stabile în timp și par a fi utilizabile mult timp după data de expirare, consumul lor este descurajat, mult mai mult decât pentru produsele alimentar. Cetăţenii sunt îndemnaţi să colecteze sau să distrugă în mod corespunzător, pentru a nu afecta mediul înconjurător.

Vă aducem aminte că în perioada 16-18 septembrie 2022, Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al altor parteneri instituționali a organizat o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate și/sau expirate ce provin de la populație. Acțiunea se desfășoară sub sloganul „Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”. Primăria Municipiului Iași a asigurat amenajarea punctelor de colectare, iar Demeco s-a ocupat de preluarea și distrugerea, în mod gratuit, a deșeurilor medicamentoase colectate de la cetățeni.

În timpul apropiat, legea prin care medicamentele expirate se cosideră deşeuri periculoase va fi reexaminată în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *