Prima pagină » Actualitate » Legea pensiilor. De când vor creşte, de fapt, veniturile pensionarilor din România. Câţi lei primesc în plus
Legea pensiilor. De când vor creşte, de fapt, veniturile pensionarilor din România. Câţi lei primesc în plus

Legea pensiilor. De când vor creşte, de fapt, veniturile pensionarilor din România. Câţi lei primesc în plus

04 dec. 2021, 18:00,
în Actualitate

Legea pensiilor. Vești importante pentru români! De când vor creşte, de fapt, veniturile pensionarilor din România. Câți lei primesc în plus începând cu 1 ianuarie 2022.

Legea pensiilor. Sunt vești importante pentru românii care încasează pensii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat faptul că nu va exista o nouă lege, așa cum s-a vehiculat până acum, ci legea existentă va fi modernizată. Se dorește ca, începând cu anul 2022, pensiile să fie mărite cu 10% și, mai mult decât atât, persoanele care au un venit foarte mic să primească un sprijin financiar suplimentar. De asemenea, Guvernul nu s-a hotărât asupra deciziei cu privire la pensiile speciale. Modernizarea despre care se vorbește ar putea să însemne eliminarea inechităților și recalcularea lor pe baza contributivității.

„În programul de guvernare noi nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, noi vorbim de modernizarea legii pensiilor actuale”, spune Ministrul Muncii.

Legea pensiilor. Începând cu luna ianuarie 2022, punctul de pensie se majorează de la 1.442 la 1.586 de lei, fiind vorba despre o creștere de 10 procente. Pensia minimă devine 1000 de lei. Pe de altă parte, social-democrații susțin că majorările nu ar fi suficiente, criticând limita de 9,4% a PIB.

„9,4% – aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public este de 13%. De ce USR şi domnul Ghinea i-a vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri”, continuă Ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Cristian Ghinea, fost ministru al Proiectelor Europene, spune: ”România cheltuie 8% din PIB cu pensiile în acest moment, deci o limită de 9,4% mi se pare decentă, dar de fapt spațiu bugetar pentru creșteri de pensii. De la 1 ianuarie, dacă nu se dă ordonanță de prorogare, vor intra în plată noi pensii speciale. E vorba de foștii primari. E o nebunie să înființezi mii de noi pensii speciale”.

Ce a spus Premierul Nicolae Ciucă

”Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS.

De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni.

Fără taxă de lux. Nu vor fi crescute taxele. Vom rămâne pe cotă unică şi de asemenea s-a asigurat de toată lumea că vom aloca 7% pentru investiţii”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`