Legea mirosurilor intra în vigoare joi, 16 iulie 2020, iar fermele vor avea noi obligaţii referitoare la modalitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Conform avocatnet.ro, legea obliga fermele să ia noi măsuri pentru a evita cât mai mult disconfortul creat de mirosurile emanate în urma activităţilor pe care le desfăşoară.
Legea mirosurilor intra în vigoare joi 16 iulie 2020
Legea mirosurilor se aplică de astăzi, 16 iulie 2020, şi va aduce unele obligaţii suplimentare tuturor fermelor care prin activitatea lor crează un disconfort olfactiv. Fermele vor avea obligaţia de a avea sisteme proprii de monitorizare a acestui tip de activităţi. Conform legii, obligaţia se referă şi la deţinerea şi respectarea unui nou plan de măsuri care pot fi luate pentru reducerea disconfortului. Odată cu legea au în vigoare şi o serie de amenzi pentru cei care nu respecta normele impuse de autorităţi. Concret, pentru nerespectarea acestor obligaţii, sunt prevăzute amenzi care pot ajunge şi până la 100.000 de lei. În altă ordine de idei, în afară de amenzi, firmele riscă şi închiderea afacerilor dacă se constată o formă agravanta a încălcării legilor. Totuşi, pentru că noile obligaţii să se poată pune în aplicare, Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal.
Firmele sunt obligate de lege să elaboreze planuri de gestionare a disconfortului olfactiv. Firmele care sunt sub incidenţa legii sunt cele care au un obiect de activitate care pot genera disconfort olfactiv. Legea mirosurilor a fost adoptată pe data de 17 iunie 2020 în Camera Deputaţilor, cu modificările Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/20015 privind protecţia mediului. Legea a fost votată cu 309 voturi pentru şi doar o singură abţinere. Conform parlamentarilor, primarii din localităţile în care există ferme, nu le pot închide activitatea.
Cum este definit disconfortul olfactiv
Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare. Sancţiunile pentru firmele care nu respecta obligaţiile impuse de lege sunt destul de mari. Conform draftului de lege, persoanele fizice pot lua amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi pot ajunge până la suma de 15.000 de lei. Totuşi, pentru persoanele juridice, amenzile sunt mult mai mari. Acestea încep de la 50.000 de lei şi ajung până la 100.000 de lei.
De unde a pornit legea mirosurilor
Povestea cu Legea mirosurilor a început la Timișoara, actul normativ fiind gândit de un membru USR, Rodica Militaru. Aceasta a observat incapacitatea Gărzii de Mediu de a da amenzi fabricii de cauciucuri de lângă Pădurea Verde, deoarece nu există nicio prevedere legală care să sancționeze disconfortul olfactiv, iar celelalte măsurători ieșeau în parametri legali.