Prima pagină » Stiri si curiozitati » Legea lui Ohm pentru o porțiune de circuit. Bazele tehnologiei

Legea lui Ohm pentru o porțiune de circuit. Bazele tehnologiei

14 feb. 2022, 11:25,
în Stiri si curiozitati

Una dintre cele mai importante legi ale fizicii, legea lui ohm pentru o portiune de circuit, care stă la baza electronicii și este folosită chiar și în ziua de azi, a fost descoperită de Gerg Simon Ohm și publicată în anul 1827 de către acesta, în lucrarea să numită Circuite Galvanice Investigate Matematic.

Această lege implică relații dintre mărimi importante ale circuitului și anume curentul, rezistența și tensiunea. Astfel poate fi folosită pentru a află necunoscutele acestuia, putând fi aplicată atât pe întreg circuitul cât și pe o buclă a acestuia. Fiind o regulă foarte utilă chiar și când se ajunge la facultate.

formulele ce reies din legea lui ohm

Din cadrul formulei putem deduce oricare dintre cunoscute, atât timp cât avem informații despre celelalte 2

Înțelegerea legii lui Ohm

Înainte de a intra în amănunte despre această lege, trebuie, mai întâi, să înțelegem unitățile de măsură ce o alcătuiesc, anume tensiunea, curentul și rezistență.

Un circuit electric este format atunci când o cale este creată în așa manieră încât sarcina electronică să se afle într-o continuă mișcare. Această mișcare continuă a sarcinii electrice prin conductorul electric (fir) se numește curent electric și este adesea numit și flux de curent.

Forță ce face acest curent să fie într-o continuă mișcare se numește tensiune electrică, ea fiind măsurată între două puncte diferite din circuit sau depinzând de caz, chiar într-o porțiune de circuit.

Curentul electric se mișcă prin conductoare, însă acesta este împiedicat de către o forță de frecare, o opoziție a mișcării, numită în termeni științifici ca rezistență.

Unitățile de măsură pentru tensiune, curent și rezistență sunt volții, amperii, și respectiv ohmii, iar notațiile pe circuit ale acestor sunt în felul următor: E sau V pentru tensiune, I pentru curent, iar R pentru rezistență.

unitatile de masura ce intra in legea lui ohm

Unitățile de măsură în Sistem Internațional

Legea lui Ohm pentru o porțiune de circuit – Aprofundare

Pentru un circuit sau o porțiune de circuit, legea lui Ohm este direct proporțională cu tensiunea electrică de-a lungul acestuia / acesteia. Această formulă este valabilă în cadrul oricărei temperaturi. Formula este interschimbabilă, astfel cu ajutorul ei se pot deduce cu ușurință valorile necunoscute.

circuit simplu pentru legea lui ohm pentru o porțiune de circuit

Un circuit simplu este format dintr-un generator, conductori și un consumator

Dacă e să analizăm un circuit simplu ca cel din figura următoare, putem deduce fluxul curentului electric de-a lungul circuitului, pornind de la o sursă de tensiune (bateria din stânga, în cazul nostru) și alimentând o rezistență (de exemplu un bec), apoi putem aplica foarte ușor formulă lui Ohm dacă avem cunoștință de cel puțin două dintre cele trei mărimi electrice.

O să presupunem de această dată că necunoscută circuitului este curentul ce trece prin bucla creată de acesta. Cunoscutele sunt bateria, de 9V și rezistența (becul) de 3 ohm. Aplicând legea lui Ohm: I=E/R=9V/3ohm=3A.

aplicare a legii lui ohm

În funcție de ce cunoaștem, se poate folosi legea lui Ohm după plac

Necunoscuta poate fi, de asemenea, chiar rezistența sau curentul din circuit. Pentru o mai bună eficientizare a învățării legii lui Ohm, tehnică triunghiului este adesea adoptată de foarte mulți studenți și elevi. Aceasta este un truc simplu și folositor pentru analiză circuitelor electrice.

Primul pas este să aranjăm literele E, I și R într-un triunghi, în așa fel:

triunghi in care se aplica legea lui ohm pentru o porțiune de circuit

Modul de aflare a rezistenței când aceasta este necunoscuta

Dacă se vrea, se poate deduce rezistență, R, dar este nevoie de celelalte două valori, putem tăia litera R din triunghi și scrie alături R(litera necunoscută)=E/I( literele cunoscute).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 decembrie 2024
16 decembrie 2024