Prima pagină » Informații utile » Legea lui Arhimede, principiu important al științei. De ce plutesc obiectele?

Legea lui Arhimede, principiu important al științei. De ce plutesc obiectele?

02 apr. 2025, 13:41,
în Informații utile

Legea lui Arhimede este un principiu fundamental al fizicii care explică fenomenul plutirii obiectelor aflate într-un lichid sau gaz.

Formulată de celebrul savant grec Arhimede, această lege este esențială pentru înțelegerea comportamentului obiectelor atunci când sunt scufundate într-un mediu lichid sau gazos. Conform legii, orice obiect este supus unei forțe de ridicare, care este egală cu greutatea lichidului sau gazului dislocat de acel obiect.

Cum se aplică legea lui Arhimede în viața de zi cu zi?

Legea lui Arhimede se bazează pe un principiu matematic și fizic simplu: un corp scufundat într-un lichid este împins de către fluid de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de către corp. Cu alte cuvinte, obiectul „pierde” din greutate în apă sau aer, deoarece o forță de ridicare acționează aspura lui.

Aceasta are aplicații esențiale în multe domenii, de la construcția navelor și submarinelor, până la utilizarea baloanelor cu aer cald. Un exemplu clar este acela al navelor care plutesc pe apă. Chiar dacă aceste nave sunt foarte mari și grele, ele pot pluti deoarece dislocă o cantitate mare de apă. Forța de ridicare generată de apă este suficientă pentru a compensa greutatea navei, permițându-i astfel să rămână la suprafață.

Un alt exemplu în care se aplică legea lui Arhimede este balonul cu aer cald. Aerul cald din interiorul balonului este mai puțin dens decât aerul rece din exterior. Din acest motiv, balonul cu aer cald plutește în aer. Acesta este un exemplu al modului în care diferențele de densitate dintre două medii (aerul cald și aerul rece) pot genera forțe de ridicare.

Legea lui Arhimede este, de asemenea, esențială în domeniul scufundărilor. Scafandrii pot controla adâncimea la care se află prin reglarea volumului de aer din echipamentul lor, ajustând astfel cantitatea de apă dislocată și forța de ridicare.

Cum poate fi verificat principiul acasă

Legea lui Arhimede poate fi verificată acasă printr-un experiment simplu pe care să îl faci cu copilul tău, care presupune observarea comportamentului unui obiect scufundat într-un lichid. În primul rând, vei avea nevoie de un recipient mare umplut cu apă, un obiect care poate fi scufundat (de exemplu, o monedă, o bilă de plastic sau un cub de lemn), un cântar pentru a măsura greutatea obiectului, și un alt recipient mai mic pentru a colecta apa dislocată.

Începe prin a măsura greutatea obiectului înainte de a-l introduce în apă. Apoi, umple recipientul mare cu apă, asigurându-te că ai suficient spațiu pentru a scufunda complet obiectul. Cufundă obiectul în apă și observă-l cu atenție. Vei vedea că acesta este împins în sus de o forță de flotabilitate. Asta înseamnă că obiectul dislocă o cantitate de apă, iar forța de ridicare care acționează asupra lui este egală cu greutatea apei dislocate.

Următorul pas este să colectezi apa care se varsă din recipientul mare atunci când obiectul este scufundat. Acesta reprezintă cantitatea de apă dislocată de obiect. Măsoară greutatea apei dislocate folosind un recipient separat. Conform legii lui Arhimede, greutatea apei dislocate va fi egală cu forța de ridicare care acționează asupra obiectului. Dacă greutatea apei dislocate este mai mare decât greutatea obiectului, obiectul va pluti. Dacă este mai mică, obiectul se va scufunda. Acest experiment simplu confirmă aplicabilitatea legii lui Arhimede din viața cotidiană.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Ce i-a șoptit la ureche Mirabela Grădinaru lui Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile prezidențiale. I-a spus un singur cuvânt
observatornews.ro
Gigi Becali explică de ce a pierdut Simion alegerile: "Nimeni nu se aştepta, era ca şi câştigător. El a greşit"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Toată România, sub avertizare meteo. Furtuni puternice și răcire accentuată
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`