Prima pagină » National » Legea fiscală care intră în vigoare la 1 iulie 2024. Sunt vizați proprietarii care închiriază locuințe
Legea fiscală care intră în vigoare la 1 iulie 2024. Sunt vizați proprietarii care închiriază locuințe

Legea fiscală care intră în vigoare la 1 iulie 2024. Sunt vizați proprietarii care închiriază locuințe

16 mai 2024, 09:45, 1 ,
BZI.ro, în National

Legea fiscală care intră în vigoare la 1 iulie 2024 a stârnit deja controverse. Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută. Procentul va crește la 70% din luna iulie a acestui an. Sunt vizați proprietarii care închiriază locuințe.

Legea fiscală care intră în vigoare la 1 iulie 2024

Statul le declară „război” proprietarilor care închiriază, dar uită să mai plătească impozit. O nouă lege a intrat în vigoare și conține un set de măsuro fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării. În setul de reguli este și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024.

Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută.

Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată. Valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.

Reguli stricte și pentru chiriași

Chiriașii trebuie să se asigure că adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF, dar pentru cel de închiriere, da.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Noua lege aduce și alte schimbări pentru proprietarii de apartamente din România. Aceștia vor avea posibilitatea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce obțin un certificat din partea autorităților locale. Lipsa acestui certificat poate duce la amenzi de până la 50.000 de lei. Această măsură are ca scop garantarea unui standard minim de calitate și siguranță pentru locatarii care închiriază aceste apartamente și menținerea unui cadru legal și regulat pentru piața închirierilor imobiliare. Noua modificare legislativă își propune să combată fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii acestor locuințe.

O altă regulă îi vizează pe cei de la bloc în anul 2024. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Comentarii
  • Si cine urmareste apartamentele inchiriate? Daca s-ar face o statistica 60% din apartamente sunt inchiriate. Cati platesc impozit pe chirii? nici 10%. Daca se vrea se poate depista unde sunt chiriasi. Simplu, se iau de la primarie pe cei care detin mai multe proprietati imobiliare si se fac verificari. Asociatiile de locatari, desi sunt obligate sa anunte unde sunt chiriasi nu o fac, poate si aici ar trebui intervenit cu niste amenzi pentru cei care nu informeaza ANAF-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *