Prima pagină » Coronavirus » Legea de combatere a pandemiei Covid-19 din Germania, adoptată în ciuda protestelor

Legea de combatere a pandemiei Covid-19 din Germania, adoptată în ciuda protestelor

19 nov. 2020, 12:16,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Legea de combatere a Pandemiei Covid-19, ”Infektionsschutzgesetz”, propusă de guvernul german al Angelei Merkel, a fost adoptată în ciuda protestelor. Wolfgang Schaeuble, preşedintele camerei inferioare a Bundestagului, a declarat că legea a fost adoptată cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă.

Legea ”Infektionsschutzgesetz”, aflată la a treia modificare de la debutul pandemiei, descrie măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacţie la o situaţie epidemiologică de amploare naţională. Legea oferă ministrului federal al sănătăţii Jens Spahn puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, a parlamentelor regionale şi a primarilor, scrie Bild, citat de Deutsche Welle.

Legea, propusă de coaliţia de la guvernare a Angelei Merkel, a fost adoptată cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă, a declarat Wolfgang Schaeuble, preşedintele camerei inferioare a Bundestagului.

Proteste violente în Germania împotriva legii de combatere a pandemiei Covid-19

Protestatarii ieşiţi în stradă miercuri, 18 noiembrie, la Berlin se opun noilor restricţii antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel şi le-au cerut membrilor Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului, să nu valideze măsurile. Însă parlamentarii au aprobat miercuri după-amiază restricţiile.   Protestele au degenerat. Până la 2.200 de poliţişti au fost desfăşuraţi în capitala Germaniei. Forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

Mii de persoane au protestat miercuri, 18 noiembrie, în jurul Bundestagului din Berlin, împotriva restricțiilor. Protestele au loc în timp ce parlamentarii dezbat modificările legii privind măsurile anti COVID-19.

Proiectul de lege prevede un nou paragraf intitulat „Măsuri speciale de protecție pentru combaterea coronavirusului Sars-Cov-2”, cu specificități privind restricțiile în spațiile private și publice, obligația de a purta mască ce trebuie să acopere gura și nasul, restricții de călătorie și interdicții comerciale sau comerciale.

Intervenție în forță a poliției

De remarcat, demonstranţii nu purtau măşti şi nu respectau nicio măsură de distanţare fizică. Totul, în contextul în care Germania se apropie de 850 de mii de cazuri de COVID. Forţele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii furioşi.

Poliţişti în echipament antirevoltă au format cordoane pentru a-i împiedica pe manifestanţi să se apropie prea mult de clădirea parlamentului. De altfel, Ministerul de Interne a interzis adunările în faţa Parlamentului şi în jurul acestuia.

Germania, lovită de pandemia de COVID-19

Criza sanitară este în continuare foarte gravă în Germania, chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus nu mai creşte atât de repede.   30-40% din populaţia Germaniei face parte din grupurile vulnerabile, între care persoanele în vârstă şi cele care au deja alte probleme de sănătate.

„Trebuie să reducem contactele, să reducem contactele, să reducem contactele. Fiecare zi contează în lupta împotriva coronavirusului”, a spus cancelarul german Angela Merkel.

Liderii federali şi de landuri au amânat până la 25 noiembrie luarea unei decizii privind noi măsuri de izolare

Germania a impus la 2 noiembrie un ‘lockdown’ mai uşor pentru o lună, în încercarea de a ţine sub control al doilea val al pandemiei, care afectează mare parte din Europa. Barurile şi restaurantele sunt închise, însă şcolile şi magazinele au rămas deschise.   Germania are în prezent o incidenţă de 141 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform datelor Institutului Robert Koch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *