Legea celor trei maimuțe se referă la celebra statuetă din templul Tōshō-gū din Nikkō, Japonia, care le înfățișează pe cele trei animăluțe înțelepte: una care îți acoperă ochii, alta urechile și cea de-a treia, gura. Sculptura datează din secolul VII d. Hr., devenind de-a lungul vremii cunoscută în întreaga lume.
Dedicat unui renumit samurai, acest sanctuar magnific a dat naștere unei cugetări celebre în toată lumea și anume „să nu vezi răul, să nu spui răul, să nu auzi răul”. Nikkō Tōshō-gu este un sanctuar shintoist Tōshō-gu situat în Nikkō, prefectura Tochigi, Japonia, care îl consacră pe cel mai faimos lider samurai, Tokugawa Ieyasu.
Legea celor trei maimuțe
Samuraiul Tokugawa Ieyasu a jucat un rol esențial în unificarea Japoniei și este una dintre cele mai importante figuri din istoria națiunii. Ascensiunea sa la statutul de shogun a inițiat perioada Edo (1603-1867), care a fost cea mai pașnică și prosperă perioada din lunga istoriei a Japoniei Antice și a propulsat orașul comercial Edo spre destinul său de megalopolis de renume mondial, Tokyo.
La un an după moartea shogunului Tokugawa Ieyasu i-a fost consacrat Nikkō Tōshō-gu, ridicându-i statutul la rangul de divinitate. Numeroase filiale ale sanctuarului Tōshō-gu s-au răspândit în toată Japonia. Cea mai faimoasă sculptură a sanctuarului este „Cele trei maimuțe înțelepte”. Sculptura face parte dintr-o serie de opt de pe grajdul Calului Sacru, care folosește maimuțele pentru a reprezenta fazele existenței umane, cu înțelepciunea pentru fiecare etapă. Află care este și legenda lui Remus și Romulus, fondatorii Romei.
Se văd nenumărate desene, figuri sau chair emoticoane care înfățișează trei maimuțe în care una dintre ele își acoperă ochii, alta urechile și a treia gura. Ele sunt cunoscute sub numele de cele trei maimuțe înțelepte sau, mai rar, cele trei maimuțe mistice. Numele lor este un joc de cuvinte japoneze.
Mizaru este cea care își acoperă ochii, Kikazaru este cea care își acoperă urechile și Iwazaru este cea care își acoperă gura. În japoneză, șaru (maimuță) și zaru (nu poate) se pronunță la fel, astfel încât numele pot fi traduse prin nu poate auzi, nu poate vedea și nu poate vorbi sau prin maimuța aude, maimuța vede, maimuța vorbește.
Care este legenda acestei sculpturi
Potrivit legendei, ele au fost trimise pe pământ de cătrei zei pentru a povesti despre faptele rele ale oamenilor. Așa cum zeii obișnuiesc să facă, în comportamentul lor neînțeles, le-au înzestrat cu o condiție curioasă: fiecare dintre ele ar avea un defect și două virtuți. De asemenea, fiecare dintre ele are o funcție proprie în îndeplinirea sarcinii lor.
În cazul lui Kikazaru, maimuța care nu aude, misiunea sa era de a-și folosi vederea pentru a observa faptele rele ale oamenilor, pe care i le transmitea prin voce lui Mizaru. Mizaru, maimuța care nu vede, nu are nevoie de vedere, deoarece sarcina sa era să transmită mesajele între Kikazaru și Iwazaru.
Iwazaru, maimuța care nu vorbește, a fost cea care a ascultat mesajul tovarășilor săi și a decis ce pedeapsă vor aplica zeii asupra celor răi. În Japonia, oamenii de rând obişnuiau să spună ceva de genul: priveşte, ascultă şi taci din gură dacă nu vrei să ai probleme. Cu toate acestea, pentru nobili şi călugări, semnificaţia reală a celor trei maimuţe era cu totul alta şi, în acest sens, există mai multe teorii.
Deși provin din Japonia, se crede că originea lor cea mai îndepărtată ar putea fi în China sau chiar în India și că de acolo au ajuns în Japonia. Dar ceea ce este clar este că, în prezent, reprezentările celor trei maimuţe înţelepte sunt asociate cu o sculptură din 1636, care se găseşte pe grajdul Calului Sacru din Nikkō Tōshō-gu. Legea celor trei maimuțe acționează precum un ghid pentru a ne ajuta să fim mai prudenți, mai precauți și mai critici față de tot ce spunem zilnic.