Prima pagină » Actualitate » Legea care va ajuta toți pensionarii din România! Bătrânii trebuie să meargă direct la primărie
Legea care va ajuta toți pensionarii din România! Bătrânii trebuie să meargă direct la primărie

Legea care va ajuta toți pensionarii din România! Bătrânii trebuie să meargă direct la primărie

27 sept. 2024, 16:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Curând va intra în vigoare legea care va ajuta toți pensionarii din România! Pensionarii vor avea parte de un beneficiu important, dacă îndeplinesc câteva cerințe simple. Bătrânii trebuie să meargă direct la primărie.

Legea care va ajuta toți pensionarii din România!

O nouă lege va veni în ajutorul pensionarilor români. Legea va permite primăriilor să acționeze ca intermediari între Casele de Pensii și pensionari pentru o gestionare mai eficientă a cererilor și distribuției biletelor de tratament sau de odihnă. Astfel, pensionarii ar putea ridica aceste bilete de la primărie și nu se vor mai deplasa până la Casa de Pensii de care aparțin.

,,Proiectul de lege vine în sprijinul pensionarilor din întreaga țară, oferind soluții concrete pentru simplificarea procesului de obținere a biletelor de tratament balnear și recuperare. Mai exact, proiectul introduce posibilitatea ca primăriile să acționeze ca intermediari între casele teritoriale de pensii și pensionari, permițând astfel o gestionare mai eficientă a cererilor și distribuției biletelor. În baza unei convenții între aceste instituții, pensionarii vor putea depune cererile și ridica biletele de tratament direct de la autoritățile locale, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la casele teritoriale de pensii. (…) Această modificare legislativă va contribui la o mai bună coordonare între instituții, eliminând o parte din birocrația existentă și facilitând accesul pensionarilor la drepturile care li se cuvin.”, precizează inițiatorii proiectului.

Ajutor financiar pentru pensionari

La nivel național, se discută o nouă schemă de ajutor pentru pensionarii care au o pensie mică și pentru cei din familii nevoiașe. Ajutorul pentru factura la curent ar putea fi acordat de la 31 martie 2025. Autoritățile au în vedere două scenarii. Primul ar fi prelungirea plafonării prețului la energia electrică, însă acest scenariu este puțin probabil.

„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025.”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Educației.

Al doilea scenariu ar fi acela prin care s-ar acorda un ajutor financiar pentru factura la curent. De acest ajutor vor beneficia pensionarii cu venituri mici și familiile din medii defavorizate.

,,Luăm în calcul un mecanism de protejare a oamenilor cu venituri reduse şi pentru care costurile cu energia pot avea o pondere mare în totalul costurilor gospodăriei. Prioritatea este definirea clară a criteriilor de eligibilitate pentru consumatorii vulnerabili. În scenariile de lucru luăm în calcul venituri sub un anumit prag, familii numeroase, persoane care utilizează aparate medicale.”, a mai precizat Sebastian Burduja.

Guvernul promite că de anul viitor persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie.

Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege prin care pensionarii ar putea ridica biletele de tratament sau de odihnă direct de la primărie și nu se vor mai deplasa până la Casa de Pensii de care aparțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`