Prima pagină » International » Legea care obligă purtarea hijabului va fi revizuită în Iran, după mai multe luni de proteste

Legea care obligă purtarea hijabului va fi revizuită în Iran, după mai multe luni de proteste

05 dec. 2022, 09:30,
BZI.ro, în International

Parlamentul din Iran va revizui legea care obligă purtarea hijabului, după mai multe zile de proteste. Despre asta a anunţat Mohammad Jafar Montazeri, Procurorul general al Iranului. Totodată, presa de stat din Iran susţine că „niciun oficial al Republicii Islamice nu a spus că poliția moravurilor a fost dizolvată”, în contextul în care declaraţiile oficialului de la Teheran au fost intrerpretate greşit de mass-media străină.

În prezent, în conformitate cu legea islamică strictă, purtarea hijabului este obligatorie pentru femeile din Iran. Mai mult, această lege este aplicată de aşa-numita poliţie a moralităţii. La nivel naţional, legea este puternic contestata, după ce MAhsa Amâni, tânără de 22 de ani, a murit după ce a fost reţinută de poliţie pe motiv că nu a purtat hijab-ul în mod corect.

Legea care obligă purtarea hijabului va fi revizuita în Iran

Aşadar, ţară a fost cuprinsă de mari proteste, după moartea tinerii de 22 de ani. În acest sens, autorităţile au declanşat o represiune violenţe împotriva demonstraţilor. Circa 200 de oameni au fost ucişi în protestele anti-regim.

Oficialul de la Teheran a subliniat că legea hijabului va fi revizuita de Parlament, rezultatele fiind dezvăluite într-o săptămână sau două.

„Știm că simțiți o tulburare când vedeți femei fără hijab în orașe, credeți că oficialii nu fac nimic în această privință? Ca cineva care este în mijlocul acestei probleme, vă spun că atât parlamentul, cât și justiția lucrează. De exemplu, chiar ieri am avut o ședință cu Comisia de Cultură a Parlamentului și veți vedea rezultatele într-o săptămână sau două”, a declarat acesta.

Momentant, nu se ştie nimic despre modificările legii, care a intrat în vigoare după Revoluţia Islamică din 1979.

Un nou val de proteste în Iran, după moartea unei tinere de 16 ani

Mai multe proteste au izbucnit în Iran după ce forțele de securitate iraniene au făcut percheziții la un liceu de fete din Ardabil, în urma cărora unele dintre tinere au ajuns la spital, în timp ce altele au fost arestate. Una dintre fete, Asra Panahim, a decedat la spital din cauza rănilor pe care le-a primit la şcoală. Moartea tinerei de 16 ani a îndemnat fetele din toată ţara să continue protestele cu scopul de a opri regimul.

Forțele de securitate iraniene au cerut fetelor să cânte un imn în care se laudă liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. Pentru că fetele au refuzat, forțele de securitate le-au bătut, ceea ce a făcut ca unele dintre tinere să ajungă la spital, în timp ce altele să fie arestate. Vineri, Panahi a murit la spital din cauza rănilor suferite la școală.

Mahsa Amini a fost arestată de „poliția moralității”, bătută și apoi ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul. Tânăra a decedat în custodia poliției din Teheran.

După moartea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini, mai multe fete din Iran au început să organizeze proteste. Acestea și-au scos hijaburile în aer în sălile de clasă şi strigau sloganuri anti-regim. Videoclipurile au fost distribuite pe reţelele de socializare.

Manifestațiile au avut loc în peste 80 de oraşe. Anterior, două actriţe iraniene, Hengameh Ghaziani şi Katayoun Riahi, au fost arestate pentru că au susţinut public protestele uriaşe anti-regim de la Teheran de mai bine de două luni.

Aşadar, după ce protestele, izbucnite inițial în provincia Kurdistan, regiunea natală a lui Amini, s-au extins în numeroase orașe, iar oamenii şi-au arătat nemulţumirea, Parlamentul a decis că va revizui legea care obligă purtarea hijabului va fi revizuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *