Prima pagină » Actualitate » Legea care obligă prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei, retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis
Legea care obligă prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei, retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis

Legea care obligă prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei, retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis

17 iul. 2024, 15:43,
în Actualitate

Președintele Iohannis a retrimis în Parlament proiectul de lege care impune prosumatorilor obligația de a instala sisteme de stocare a energiei electrice regenerabile produse, pentru a fi modificat.

Această obligație, care se aplică și prosumatorilor existenți, a fost intens criticată atât de prosumatori, cât și de experți.

„Încurajez Parlamentul să identifice acele soluții legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziționarea de capacități de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislație și prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau de măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, se arată în declarația publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Legea care obligă prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei, retrimisă în Parlament

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră că impunerea obligației asupra prosumatorilor existenți este o măsură abuzivă, luată în grabă, fără o dezbatere reală.

„Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenți sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar pentru a permite unor firme să își vândă produsele,” a declarat el.

Conform lui Chisăliță, există prosumatori, precum centre de plasament și cămine de bătrâni, care au investit resurse semnificative pentru a-și monta echipamentele, iar acum sunt obligați să cheltuiască alte mii de euro pentru a le înlocui și a instala baterii de stocare, ceea ce le afectează grav situația financiară.

Asociația Energia Inteligentă a subliniat că această măsură „bagă din nou mâna în buzunarul românului.”

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) critică faptul că modificarea a fost făcută fără dezbatere și comunicare adecvată și că introduce două aspecte problematice:

  • Descurajarea prosumatorilor din România prin obligativitatea stocării de energie.
  • Aplicarea retroactivă a prevederilor privind stocarea, afectând și prosumatorii deja aprobați.
  • APCE menționează că legea, aprobată în regim de urgență, obligă prosumatorii să renunțe la injectarea surplusului de energie în rețea.

La finalul lunii iunie, Parlamentul a adoptat un amendament propus de PSD, care impune prosumatorilor existenți și celor care doresc să devină prosumatori să își monteze instalații de stocare a energiei pentru capacități de producere a energiei electrice între 10,8 kW și 400 kW.

Astfel, instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție pentru puteri între 3 și 200 kW, iar pentru unități de producție între 200 și 400 kW, capacitatea de stocare trebuie să fie de cel puțin 50% din puterea instalată.

Amendamentul prevede că prosumatorii cu o putere instalată de până la 400 kW per loc de producție sunt scutiți de la plata dezechilibrelor, motiv pentru care nu sunt interesați de autoechilibrare și de reducerea dezechilibrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *