Prima pagină » National » Legea care îi afectează pe proprietarii de apartamente și pe chiriași! Nu mai au voie să facă asta
Legea care îi afectează pe proprietarii de apartamente și pe chiriași! Nu mai au voie să facă asta

Legea care îi afectează pe proprietarii de apartamente și pe chiriași! Nu mai au voie să facă asta

12 sept. 2024, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat o lege care îi afectează pe proprietarii de apartamente și pe chiriași! Proprietarii de locuințe aflate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic au interdicția de a închiria aceste spații. Proprietarii nu mai au voie să facă asta, iar cei care încalcă legea riscă sancțiuni drastice.

Legea care îi afectează pe proprietarii de apartamente și pe chiriași!

Conform noii legi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, proprietarii nu pot încheia noi contracte de închiriere sau comodat pentru spațiile aflate în clădiri cu risc seismic major. De asemenea, contractele existente după data de 5 ianuarie 2024 au fost considerate nule în termen de 30 de zile.

Clădirile încadrate în clasa de risc seismic I sunt considerate extrem de vulnerabile în fața unui cutremur major, având un risc crescut de prăbușire parțială sau totală. Pentru cei care nu respectă această interdicție, sancțiunile pot fi severe, amenzile variind între 5.000 și 10.000 de lei.

Ce nu au voie să facă locatarii

Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu. Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical. Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate.

Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Totodată, în cazul în care lucrările de renovare efectuate în apartamentul tău cauzează daune locuințelor vecine, vei fi responsabil pentru acoperirea costurilor necesare pentru repararea acestora. Dacă un calorifer plin cu apă se sparge în apartamentul tău, vei fi responsabil pentru repararea daunelor și pentru orice cheltuieli suplimentare legate de pierderile de apă. Cert este că orice schimbare în proprietatea individuală trebuie comunicată asociației de proprietari pentru a fi înregistrată în jurnalul clădirii. Documentele necesare includ o copie a autorizațiilor, procesul-verbal de recepție și schițele corespunzătoare. Dacă o persoană locuiește la ultimul etaj și terasa imobilului prezintă fisuri, este important să anunțe asociația de proprietari și să solicite reparații efectuate de specialiști. Cheltuielile pentru aceste lucrări vor fi împărțite între toți proprietarii din clădire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`