Prima pagină » Actualitate » Legea care a intrat deja în vigoare. O taxă dispare definitiv din România
Legea care a intrat deja în vigoare. O taxă dispare definitiv din România

Legea care a intrat deja în vigoare. O taxă dispare definitiv din România

28 iun. 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Legea care a intrat deja în vigoare de pe data de 27 iunie 2024 este cea care reglementează unele măsuri fiscal-bugetare. Societăţile nonprofit care prestează servicii gratuite pentru spitale vor fi scutite de TVA. Iată că o taxă dispare definitiv din România.

Legea care a intrat deja în vigoare

Legea din data de 27 iunie 2024 aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Potrivit actului normativ, este vorba despre mai multe servicii: servicii de construire, servicii de reabilitare, servicii de modernizare de unităţi spitaliceşti.

Scutirea de taxa pe valoarea adăugată pentru serviciile destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de către societăţile deţinute integral de entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

– să nu îşi schimbe destinaţia de unităţi spitaliceşti şi atât unităţile spitaliceşti cât şi părţile sociale deţinute de entităţile nonprofit în cadrul societăţilor care deţin astfel de unităţi spitaliceşti;

– să nu fie înstrăinate către entităţi private timp de 20 de ani de la data aplicării scutirii de TVA;

– profitul obţinut să fie reinvestitit pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti în cauză. Alternativ, profitul obținut poate fi folosit pentru prestarea de servicii medicale cu titlu gratuit pentru persoanele defavorizate, stabilite conform procedurilor interne.

O altă schimbare în sistemul de sănătate

Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că sistemul cardului național de sănătate trebuie refăcut deoarece este învechit din punct de vedere tehnic. Cardul de sănătate va putea fi disponibil în curând în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani. (…) Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic – n.r.), la fel ca un card bancar.”, a afirmat Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Accesul la serviciile medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de deținerea cardului național de sănătate. Acest card reprezintă un element esențial pentru obținerea îngrijirii medicale necesare în cadrul sistemului medical.

Cardul este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Este emis și pentru cei care devin asigurați după emiterea inițială a cardurilor. Este un instrument esențial pentru accesul la serviciile medicale și pentru asigurarea îngrijirii sănătății în caz de necesitate. Primirea cardului este un proces simplu: acesta este expediat prin poștă titularului, iar personalul poștei se ocupă de livrarea personală, solicitând semnătura și prezentarea unui document de identitate.

Românii care au nevoie anul acesta de un nou card de sănătate pentru că l-au pierdut, a fost furat sau și-au schimbat numele, trebuie să pregătesc un dosar cu o cerere tip, cu o copie a actului de identitate și cu dovada plății contravalorii cardului duplicat.

În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului. Asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024