Legea carantinării a ajuns în Senat, iar comisiile juridice din Senat urmează să reia luni, 13 iulie 2020, dezbaterile asupra proiectului de lege care a fost aspru contestat de către Partidul Social Democrat.
Legea a fost amânată, la cererea senatorilor PSD care au dorit să obţină şi alte puncte de vedere.
Legea carantinării a ajuns în Senat, stârnind criticile unor senatori
Cel mai vocal împotriva legii a fost Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, care a solicitat comisiei juridice amânarea până astăzi, 13 iulie 2020, dezbaterile. Acesta a motivat amânarea prin necesitatea studierii practicilor Uniunii Europene în domeniu spunând că Guvernul a făcut un act de lege nu foarte coerent, iar cetăţenii au dreptul la o lege care să îi protejeze.
În altă ordine de idei, Robert Cazanciuc a declarat că legea va trece doar când senatorii vor fi siguri că aceasta corespunde nevoii romanilor şi nu îngrădeşte niciun drept fundamental. Pentru a putea obţine un alt punct de vedere, Senatorii i-au invitat la discuţie pe reprezentanţii din Ministerul Justiţiei şi CSM.
”Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.
Guvernul ar trebui să ofere o fundamentare din practica europeană
Robert Cazanciuc a declarat că le-a cerut oficialilor din Guvern ca până luni 13 iulie 2020, să vină în Senat cu o fundamentare din practica europeană, o fundamentare care să conţină măsurile luate în Germania, Spania, Italia etc.
„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a explicat senatorul PSD.
Legea a stârnit multe controverse
Legea carantinari ia stârnit multe controverse. Joi seara, legea a trecut de votul Camerei Deputaţilor cu amendamentele convenite de parlamentari. Totuşi, Marcel Ciolacu a cerut premierului Ludovic Orban, vineri, prezenta în Senat pentru a participa la dezbateri. Premierul a ignorat cerinţele şi nu s-a prezentat. Ludovic Orban declara faptul că s-a săturat de aşa presupusa tergiversare în parlament a legii.
În altă ordine de idei, şi în massmedia au apărut multe voci care cred că legea carantinarii interzice anumite drepturi fundamentale. Un exemplu îl reprezintă şi Mircea Badea care a declarat că niciun stat din Europa nu îşi arestează cetăţenii:
”Legea din Parlament (legea carantinei și izălării -n.red.) trebuie să pice mâine. Nu se poate vota așa ceva! Am înțeles și pandemia, ok. Eu sunt din ăla care mă păzesc, sunt psihopat, mă tund singur. Mai psihopat ca mine nu cred că există din punctul ăsta de vedere al autoapărării față de virus.
Umblu cu aceeași pereche de adidași, nu mă mai încălțat cu altă pereche de adidași de când a început pandemia
Îi las la ușă, îi dezinfectez cu dezinfectant, adică sunt psihopat. Fac tot ce se poate face, dar asta cu să îți arestezi cetățenii, să decidă DSP că eu trebuie să mă duc la spital pentru că nu sunt de încredere …asta nu se poate întâmpla în lumea civilizată și cu asta basta. Deci orice mi-ar explica orice doctor nu se întâmplă nicăieri pe planetă și nu trebuie să se întâmple nici în România. Aici nu avem ce să discutăm! Nu se întâmplă din motive corecte, nu se poate întâmpla nici în România”, a zis Mircea Badea.