Prima pagină » Actualitate » Legea așteptată de toți românii a intrat în vigoare! Ce trebuie să știe cei care vor să obțină un credit de la bancă

Legea așteptată de toți românii a intrat în vigoare! Ce trebuie să știe cei care vor să obțină un credit de la bancă

28 mart. 2024, 11:00,
în Actualitate

Legea așteptată de toți românii a intrat în vigoare! Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor anuale la creditele luate de la instituțiile financiare nebancare a fost aprobat pe 26 martie. 2024. De cele mai multe ori, dobânzile sunt uriașe, motiv pentru care se impunea o lege care să reglementeze mai bine aceste împrumuturi. Iată ce trebuie să știe cei care vor să obțină un credit de la bancă.

Legea așteptată de toți românii a intrat în vigoare!

Mulți români fac împrumuturi de la diferite firme, mai ales atunci când nu pot obține un credit de la bancă. Pe 26 martie s-a adoptat un nou proiect de lege care vizează plafonarea dobânzilor la instituțiile nebancare. Legea se va aplica doar instituțiilor financiare nebancare, nu și băncilor.

În cazul creditelor de consum, dobânda anuală efectivă nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. Prin excepție, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, se arată în amendamentele admise.

De asemenea, în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Nu în ultimul rând, în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.000 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Ce trebuie să știe cei care se împrumută de la bancă

Tot mai mulți români optează pentru creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o bancă sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioada prestabilită.

Pentru a obține un credit ipotecar în vederea achiziționării unei locuințe, trebuie să îndeplinești câteva condiții: cetăţenie sau rezidenţă în România; vârstă minimă 18 ani (dacă optezi pentru perioada maximă de contractare, respectiv 35 de ani, trebuie să te încadrezi în limita de vârstă de 70 de ani la data achitării ultimei rate la credit); să fii angajat sau să dispui de venituri lunare permanente, indiferent că vorbim de salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri obținute prin intermediul unui PFA; vechimea la locul de muncă, cerințele la acest capitol fiind diferite de la o banca la alta; să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau a terenului.

Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *