S-a dat o nouă lege UE pentru proprietarii de câini și pisici. Este vorba despre microciparea obligatorie a patrupedelor. Demersul vizează bunăstarea pisicilor și a câinilor care sunt deținute de crescători, unități de vânzare și adăposturi. Regula se aplică și în România.
Lege UE pentru proprietarii de câini și pisici
Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană au dat mandat Consiliului European pentru inițierea unei legi de îmbunătățire a bunăstării animalelor de companie. Se are în vedere o mai bună protecție a consumatorilor, o concurență loială și combaterea comerțului ilegal de animale.
Propunerea legislativă nu afectează proprietarii de animale de companie, dar orice persoană care dorește să introducă o pisică sau un câine pe piața UE va trebui să se asigure că acesta este microcipat.
Reglementarea din domeniu este necesară, în condițiile în care cetățenii UE dețin peste 72 de milioane de câini și peste 83 de milioane de pisici. Valoarea estimată a vânzărilor de pisici și câini este de 1,3 miliarde euro anual.
Ce trebuie să știe cei care vor să vândă animalele de companie
Toate pisicile și toți câinii trebuie să aibă microcip și trebuie înregistrate într-o bază de date națională înainte de a fi vândute sau donate. Toate bazele de date vor fi interoperabile cu bazele de date din alte țări ale UE și vor fi accesibile online. Pisicile și câinii cu trăsături extreme ar trebui excluși de la reproducere, pentru a împiedica transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare. Animalele de companie cu trăsături extreme sau cu mutilări vor fi excluse de la participarea la concursuri, spectacole sau expoziții. Regulamentul se va aplica inclusiv ONG-urilor care dispun de adăposturi de animale. De asemenea, Consiliul European propune și crearea unei baze de date a călătorilor de animale de companie.
Recent, s-a dat o altă lege în România care vizează proprietarii de câini și pisici. Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.
Statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie. Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Azi vor microciparea animalelor de companie spre binele lor=experiment (nu spun ca este rau sa le gasesti ”stapanii”) doar ca, maine, bazat pe acelasi principiu, se poate/sigur se va trece si la microciparea oamenilor cu acelasi scop final, tot spre binele lor.