Prima pagină » Actualitate » Lege strictă pentru cuplurile care divorțează și au copii! Situația în care se poate face închisoare
Lege strictă pentru cuplurile care divorțează și au copii! Situația în care se poate face închisoare

Lege strictă pentru cuplurile care divorțează și au copii! Situația în care se poate face închisoare

26 nov. 2024, 13:59,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

S-a dat o lege strictă pentru cuplurile care divorțează și au copii! Este vorba despre obligația de a plăti pensia de întreținere a copilului de către părintele care nu locuiește cu acesta după divorț. Iată situația în care se poate face închisoare, dacă unul din părinți încalcă o regulă importantă.

Lege strictă pentru cuplurile care divorțează și au copii!

După divorț sau separare, părintele care nu locuiește cu copilul trebuie să contribuie financiar la întreținerea acestuia. Conform legii, această obligație se menține până la împlinirea vârstei de 18 ani sau chiar până la 26 de ani, dacă acel copil continuă studiile.

Cuantumul pensiei de întreținere se determină fie ca sumă fixă, fie ca procent din veniturile părintelui debitor. Acest cuantum este stabilit în funcție de nevoile copilului și posibilitățile financiare ale părintelui, dar nu poate depăși anumite limite: 1/4 din venitul net lunar pentru un copil, 1/3 pentru doi copii, 1/2 pentru trei sau mai mulți copii.

Refuzul de a plăti pensia de întreținere poate atrage sancțiuni severe. Neachitarea acesteia timp de trei luni constituie infracțiunea de abandon de familie, sancționată cu închisoare între șase luni și trei ani sau cu amendă. Acțiunea penală poate fi inițiată doar prin plângere prealabilă făcută de celălalt părinte. Dacă părintele debitor își achită datoriile înaintea finalizării procesului penal, instanța poate dispune amânarea sau suspendarea pedepsei, încurajând soluționarea amiabilă a situației.

Ce nu au voie să facă cuplurile aflate în proces de divorț

O modificare legislativă aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate în divorț și pentru copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea noțiunii de înstrăinare părintească, privită ca o formă de violență psihologică asupra minorilor.

Înstrăinarea părintească se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți. Schimbarea ar trebui să limiteze cazurile în care unul dintre părinți îl denigrează pe celălalt în fața copilului, în încercarea de a-l îndepărta de acesta, mai ales în cazul părinților care divorțează.

Pe viitor, instanța ar urma să aprecieze dacă unul dintre părinți este vinovat de astfel de acte. Cel înstrăinat, dezavantajat în relația cu minorul, va avea mai multe șanse să îi fie încredințat copilul la divorț. Un adult care se face vinovat de înstrăinare părintească și care nu va respecta deciziile instanței, va plăti între 10 și 15 % din venitul net, lunar, până la conformare.

De asemenea, s-a dat o nouă lege în privința taxelor de divorț. Taxele judiciare vor fi reduse la jumătate în cazurile de divorț în care cererea este depusă de către unul dintre soți, ale cărui condiții de sănătate fac imposibilă menținerea căsătoriei. O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt legate de cererea de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere și educare a copilului.

Cert este că părintele care nu locuiește cu copilului după divorț este obligat să plătească o pensie de întreținere. În caz contrar, se poate ajunge și la pedeapsa cu închisoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`