S-a dat lege pentru țăranii români care își vând produsele tradiționale! Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a venit cu un ordin care îi vizează pe românii care vând propriile produse de casă realizate după rețete tradiționale. Iată ce vor avea de făcut.
Lege pentru țăranii români care își vând produsele tradiționale!
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va da un ordin care le permite țăranilor să își vândă produsele tradiționale făcute acasă, fără a mai fi nevoie să aibă o firmă. Aceasta este o veste mult așteptată de gospodarii din mediul rural care doresc să își valorifice produsele, cum ar fi conservele de casă, gemurile sau dulceața.
Conform noului regulament, gospodinele care produc alimente de casă, inclusiv conserve de legume, murături sau dulceață, vor putea vinde aceste produse direct în fața porții sau în piețele locale. Gospodarii vor putea vinde legal conservele de casă, gemurile de fructe sau murăturile, în târguri sau piețe, fără a mai întâmpina dificultăți birocratice.
Țăranii care doresc să vândă aceste produse tradiționale vor trebui să obțină o autorizație de la autoritățile competente. Aceasta va asigura faptul că produsele sunt sigure pentru consum și respectă standardele de igienă și siguranță alimentară.
Ce obligații vor avea țăranii
Românii care stau la casă și cultivă legume în propria grădină sau au plantat o mică livadă vor avea de respectat noi reguli. Țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină. Dacă producția proprie de fructe sau legume nu depășește 800 de kilograme, nu vor fi obligați să aibă o firmă. În schimb, cei care au o producție de fructe și legume proprii care depășește 800 de kilograme pe an, trebuie să se înregistreze la DSVSA. Pentru înregistrarea la DSVSA sunt necesare următoarele documente:
- o notificare cu activitățile desfășurate și locurile de vânzare, conform modelului din Anexa nr. 21;
- copie după actul de identitate al producătorului;
- document privind starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia;
- copie a atestatului de producător și a carnetului de comercializare, emise de primării sau cooperative;
- dovada plății tarifelor prevăzute de legislația în vigoare
Românii știu că legumele și fructele puse în vânzare vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Cetățenii trebuie să știe că prețurile produselor tradiționale românești au crescut considerabil în ultimele luni, iar cei care doresc să guste din preparatele autohtone sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Românii se vor confrunta cu scumpiri și la produsele din magazine.
Alimentele se vor scumpi din nou în această iarnă. Prețul uleiului va crește, iar din această iarnă, carnea de porc va avea scumpiri consistente. Se vor scumpi și ouăle, produsele lactate, dar și carnea de pui. Și prețul legumelor va crește, la fel și prețurile la făină, zahăr și orez. Sunt vizate alimentele de bază, iar românii sunt revoltați. Scumpiri vor fi și la facturile la energie, iar cetățenii se simt copleșiți de creșterea prețurilor.
O veste bună a venit pentru țăranii români care vor să își vândă produsele tradiționale de casă. Dacă producția lor nu depășește cantitatea stabilită de lege, nu mai este nevoie să aibă firmă, ci vor avea nevoie de o autorizație prin care se atestă că produsele sunt bune pentru consum.