Lege pentru șoferii cu permisul de conducere suspendat! Este vorba despre cei care au abateri și li s-a retras permisul, circulând cu dovada înlocuitoare expirată. Iată situația în care șoferii riscă inclusiv dosar penal.
Lege pentru șoferii cu permisul de conducere suspendat!
Șoferii care încalcă regulile rutiere pot fi sancționați cu amendă sau cu retragerea permisului de conducere. Sunt mai multe situații în care șoferilor le este reținut permisul de conducere, dar primesc în schimb o dovadă înlocuitoare, cu sau fără drept de conducere. Valabilitatea documentului este limitată la 15 zile.
În momentul în care un șofer primește dovada înlocuitoare a permisului auto, poate conduce în continuare, dar nu mai mult de 15 zile, cât e valabilă dovada. Când dovada înlocuitoare a permisului a expirat, șoferul nu mai are dreptul să conducă.
Printre abaterile pentru care se poate elibera dovadă cu drept de conducere se regăsesc: folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil, depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată, neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășire neregulamentară, nerespectarea semnalelor polițistului rutier, acumularea a 15 puncte de penalizare, neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale.
Ce sancțiuni pot primi conducătorii auto
Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare, în funcție de gravitatea abaterilor.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”, stabilește Art. 335 (2) din Codul Penal.
Există situații în care șoferului îi este suspendat pe loc dreptul de a mai conduce.
Permisul de conducere se reţine, fără drept de circulație, în următoarele cazuri:
– conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
– conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
– nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
– neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
– neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.
De asemenea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.