Prima pagină » National » Lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță. Vor fi amendați dacă încalcă regula
Lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță. Vor fi amendați dacă încalcă regula

Lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță. Vor fi amendați dacă încalcă regula

25 iun. 2024, 15:10,
BZI.ro, în National

S-a dat o nouă lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță. Este vorba despre conducerea cu șlapi sau fără cămașă. Legea se aplică în Spania, iar sancțiunile sunt mari. Conducătorii vor fi amendați dacă încalcă regula.

Lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță

Mulți șoferi nu știu că există o țară foarte apreciată de turiști în care există o regulă importantă pentru posesorii auto. În Spania, conducerea cu șlapi nu este clasificată în mod special drept infracțiune, dar oricine poate fi fi amendat dacă face asta. Legea consideră că în calitate de șofer nu poți menține libertatea de mișcare.

Conducerea în aceste moduri poate încălca articolele din Regulamentul de circulație: „Trebuie să conduceți cu diligența și precauția necesare pentru a evita orice daună, a dumneavoastră sau a altora.”, „Este strict interzis să conduceți neglijent sau imprudent.”

Regulamentul general de circulație nu specifică ce încălțăminte poate fi purtată la volan. DGT admite că nu poate aplica amenzi doar pentru că un șofer conduce cu șlapi. Cu toate acestea, șoferul poate fi amendat cu până la 80 de euro dacă un agent înțelege că încălțămintea respectivă afectează siguranța la conducere.

Reguli stricte pentru conducătorii auto

Ochelarii de soare purtați în mașină pot aduce amenzi sau penalizări. Nuanța ochelarilor de soare ar trebui să corespundă maxim categoriei 3. Cei care poartă ochelari de soare trebuie să fie atenți. Dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați, acest lucru poate cauza probleme. Ochelarii de soare sunt disponibili în nuanțe pe o scală între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, iar 4 înseamnă aproape deloc. Ochelarii de categoria 3 sunt recomandați ca fiind ideali la volan. În străinătate, există sancțiuni severe pentru cei care poartă ochelari de soare la volan, dar care nu sunt corespunzători. În Germania există sancțiuni pentru acest lucru. Dacă ochelarii nu sunt potriviți pentru condus, există un „avertisment” de 10 euro. Dacă ochelarii nu sunt suficient de puternici, se dă o amendă de 25 de euro. În Austria, amenda pornește de la 35 de euro, dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați.

De asemenea, sancțiunile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul s-au înăsprit. Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto scăpau doar cu 2 puncte de penalizare și încă 2 de amendă, acum legea e mult mai dură. Codul Rutier prevede, în prezent, între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc. Iar în anumite situații chiar poate fi reținut permisul de conducere.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care țin telefonul la ureche în timp ce conduc și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru folosirea mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată. În plus, în această situație polițistul poate dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *