Prima pagină » Actualitate » Lege pentru românii care pun afișe cu parcarea interzisă în zona proprietății personale! Puțini știu asta
Lege pentru românii care pun afișe cu parcarea interzisă în zona proprietății personale! Puțini știu asta

Lege pentru românii care pun afișe cu parcarea interzisă în zona proprietății personale! Puțini știu asta

25 oct. 2024, 12:20, 4 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

S-a dat lege pentru românii care pun afișe cu parcarea interzisă în zona proprietății personale! Sunt proprietari de case și terenuri care folosesc tot felul de cutii, lăzi, pietre sau afișe pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi să nu parcheze în dreptul locuinței lor. Acești conducători auto folosesc diverse obiecte pentru a-și „rezerva” locul de parcare. Această practică este ilegală în anumite situații, însă puțini știu asta.

Lege pentru românii care pun afișe cu parcarea interzisă în zona proprietății personale!

Șoferii români trebuie să știe că este legal să pună un semn de parcare interzisă doar în dreptul ușilor de garaj sau a porților de acces. Nu în dreptul zidurilor clădirii, a balconului sau a gardului din jurul curții. În caz contrar, proprietarii care fac asta vor fi amendați.

„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Proprietarul unei locuințe nu este proprietar și pe spațiul verde sau pe trotuarul din fața casei. Prin urmare, nu are dreptul să interzică parcarea în dreptul proprietății sale decât dacă spațiul respectiv îi aparține sau e închiriat.

Ce se poate face legal dacă o altă persoană parchează mașina în fața curții tale

Dacă vecinul sau o altă persoană își parchează mașina în fața curții tale, pe trotuar sau drum public, trebuie să țină cont de mai multe aspecte. Sub nicio formă nu trebuie să blocheze sau să limiteze accesul în curtea respectivă. De asemenea, dacă a parcat pe trotuar, este obligat să lase suficient loc de trecere pietonilor.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. De asemenea, comite o ilegalitate dacă limitează accesul pe un drum, public sau privat, ori intrarea în curte sau garaj.”

Sancțiunea pentru parcare neregulamentară este între 330 și 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.

Regulile de parcare sunt stabilite de consiliile locale și pot varia de la o zonă la alta a țării. Codul Rutier prevede că amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, echivalentul a 2 puncte de amendă, în timp ce amenda maximă poate ajunge la 495 de lei. În plus, șoferul poate fi penalizat cu 2 sau 3 puncte de penalizare. Pe de altă parte, staționarea neregulamentară, adică oprirea pe timp îndelungat în locuri neautorizate, atrage sancțiuni și mai severe. Conform legislației, amenda pentru astfel de încălcări variază între 660 și 825 de lei.

Codul Rutier precizează situațiile în care staționarea unui vehicul este strict interzisă. Printre aceste situații se numără zonele unde oprirea este restricționată prin indicatoare specifice, precum și pe drumuri publice cu lățime mai mică de 6 metri sau în fața căilor de acces către proprietăți, pentru a nu bloca circulația sau accesul. De asemenea, este important ca șoferii să evite staționarea pe pante sau rampe.

Șoferii pot să pună un semn de parcare interzisă doar în dreptul ușilor de garaj sau a porților personale de acces din dreptul proprietății. Conducătorii auto nu au voie să blocheze accesul altor mașini în dreptul gardului din jurul curții.

Comentarii
  • Într-adevăr, am dat de niste proprietari de case din zona de case din spatele Mitropoliei, gen str. Morilor, etc, care consideră, ca niste sălbatici, ca nimeni nu are voie sa parcheze in acea zona, decât ei. Adica, daca parcai autoturismul langa gardul lor, pe drumul public si fara a le bloca intrarea pe proprietate(curti, garaje, porti acces), erai luat la intrebari si chiar amenintat voalat. Bine ca vrei trei hodorogi din aia au si murit intre timp. De rautate, cred. Au mai ramas cativa, sa crape.

  • Sunt cativa astfel de dobitoci prin zona din spatele Mitropoliei, gen str. Morilor. Salbatici. Vreo trei hodorogi tampiti din astia au si crapat intre timp. Urmeaza restul.

  • Parcheaza tu in fata casei mele, in dreptul gardului meu si belesti belingheru’. Cauciucuri TAIATE nu Ddezumflate 😂😄😃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`