Prima pagină » National » Lege pentru proprietarii de apartamente! Regula pe care mulți o încalcă
Lege pentru proprietarii de apartamente! Regula pe care mulți o încalcă

Lege pentru proprietarii de apartamente! Regula pe care mulți o încalcă

02 iul. 2024, 10:15,
în National

S-a dat lege pentru proprietarii de apartamente! Este vorba despre luarea în spațiu și trecerea la întreținere a unor persoane. Iată regula pe care mulți o încalcă.

Lege pentru proprietarii de apartamente!

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii sunt obligați să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Aceasta se aplică atât pentru rezidenți permanenți, cât și pentru cei temporari.

Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și sub denumirea de cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, o gestionare corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.

În situațiile în care există suspiciuni cu privire la corectitudinea declarațiilor sau la numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament. Sancțiuni se aplică și dacă se întârzie cu plata la întreținere. În cazul în care plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

În România, mulți proprietari aleg să-și închirieze locuințele pe baza unui contract de închiriere, iar proprietarii sunt obligați să plătească impozit la stat. Chiriașii trebuie să plătească obligatoriu costurile comune ale blocului în fiecare lună. Dacă chiriașii decid să plece, iar proprietarul nu găsește pe nimeni să închirieze din nou, acest lucru nu înseamnă că este scutit de plata întreținerii. Chiar dacă locuința rămâne goală, proprietarul legal este obligat să achite aceste costuri. Suma de plată variază în funcție de tipul imobilului.

Reguli stricte pentru cei care stau la bloc

O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.

Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical. Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli.

De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025