Prima pagină » Actualitate » Lege pentru profesorii care fac meditații cu elevii! Documentul obligatoriu pentru cadrele didactice
Lege pentru profesorii care fac meditații cu elevii! Documentul obligatoriu pentru cadrele didactice

Lege pentru profesorii care fac meditații cu elevii! Documentul obligatoriu pentru cadrele didactice

25 sept. 2024, 08:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

S-a dat lege pentru profesorii care fac meditații cu elevii! Din acest an școlar, profesorii sunt obligați să completeze o declarație de interese prin care să își asume în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor de la clasele la care predau. Iată până când trebuie predat documentul obligatoriu pentru cadrele didactice.

Lege pentru profesorii care fac meditații cu elevii!

În anul școlar 2024-2025, profesorii sunt obligați să își asume în scris că respectă regulamentul privind interzicerea meditațiilor la clasă, prevăzut în Legea Educației, iar dacă îl încalcă sunt pasibili de sancțiuni. Prevederea există de câțiva ani în Codul de Etică, dar nu a fost luată în serios până acum.

În declarație profesorul trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.

O altă noutate pentru anul școlar 2024-2025 este aceea că profesorii vor fi obligați să predea educație rutieră, fie că sunt diriginți sau nu. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră.

„Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră.”

Cadrele didactice vor avea obligația legală să facă educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici

O nouă profesie în sistemul de învățământ

Pe lângă regulamentul ce trebuie respectat de către profesorii din România care fac meditații cu elevii, o altă schimbare vizează sistemul de învățământ. Este vorba despre o nouă profesie, cea de profesor itinerant și de sprijin. Posturile de profesori itineranți și de sprijin sunt normate în cadrul unităților de învățământ special și se ocupă prin concurs. Fiecare școală care are elevi cu nevoi speciale va scoate la concurs posturi pentru profesori itineranți și de sprijin.

Profesorul itinerant va desfășura activități de învățare, stimulare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. Un post de profesor itinerant și de sprijin este alocat pentru 8-12 copii cu deficiențe moderate sau ușoare, integrați individual sau în grupuri de 2-3 elevi în clase din școlile de masă, echivalentul unei norme de predare de 16 ore pe săptămână. Pentru copiii cu deficiențe grave, profunde sau asociate, normarea este de 4-6 elevi pe post, cu aceeași normă de predare de 16 ore pe săptămână.

Din cele 16 ore săptămânale, jumătate sunt destinate activităților directe cu elevii integrați în clasă, în colaborare cu cadrele didactice responsabile de grupele respective. Restul orelor sunt dedicate activităților desfășurate în săli multifuncționale din cadrul unității de învățământ, în afara orelor de curs obișnuite. Numărul de ore și disciplinele la care participă profesorul itinerant și de sprijin sunt stabilite de comun acord cu profesorii de la clasă.

În anul școlar 2024-2025, profesorii vor fi obligați să semneze o declarație prin care își asumă că nu fac pregătire cu elevii de la clasă. Cadrele didactice care încalcă regula vor fi sancționate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024