Prima pagină » National » Lege pentru angajații care au mai multe joburi. Cum se calculează vechimea în muncă a acestora
Lege pentru angajații care au mai multe joburi. Cum se calculează vechimea în muncă a acestora

Lege pentru angajații care au mai multe joburi. Cum se calculează vechimea în muncă a acestora

06 sept. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat lege pentru angajații care au mai multe joburi. Codul Muncii permite ca o persoană să aibă mai multe contracte de muncă în același timp, atâta timp cât programele de lucru nu se suprapun. Iată cum se calculează vechimea în muncă a acestora.

Lege pentru angajații care au mai multe joburi

Angajații care figurează cu două contracte individuale de muncă trebuie să știe că vechimea în muncă nu se dublează, însă contribuțiile pentru pensie se cumulează în funcție de veniturile obținute din salarii.

Calculul vechimii în muncă se bazează pe perioada efectivă de activitate, în timp ce dreptul la pensie se stabilește având în vedere atât perioada de muncă, cât și contribuțiile efectuate. Pentru persoanele angajate cu mai multe contracte de muncă simultan, vechimea nu se dublează, fiind considerată doar perioada totală de muncă efectuată.

Orice salariat are posibilitatea de a lucra pentru diferiți angajatori sau pentru același angajator cu mai multe contracte de muncă, cu condiția ca programele de muncă să nu se suprapună și să fie plătit corespunzător pentru fiecare contract în parte. De asemenea, orice persoană poate încheia mai multe tipuri de contract de muncă: pe perioadă determinată, pe perioadă nedeterminată, cu timp parțial, cu timp complet. Persoanele care dețin mai multe contracte individuale de muncă trebuie să fie atente la respectarea limitelor privind timpul de lucru pe săptămână sau pe lună.

Regulă nouă pentru angajatori

Există însă o modificare recentă în Codul Muncii. Informații suplimentare ar putea fi introduse în Revisal, registrul general de evidență a angajaților. Revisal este un registru general de evidență a angajaților, în care se găsesc toate contractele individuale de muncă ale tuturor salariaților unei firme, angajatorul având obligația de a înființa un registru general de evidență a salariaților și de a-l completa în timp real.

Noua lege din Codul Muncii obligă angajatorul să scrie nivelul şi specialitatea formelor de studiu absolvite ale angajatului, începând cu ultima formă de învăţământ obligatoriu. Până la sfârșitul anului 2024 și salariații vor putea avea acces online la Revisal. Guvernul a aprobat încă din septembrie 2022 procedura de acces online a angajaților și a foștilor angajați la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau aplicația Revisal). Accesul online al salariaților la Revisal va fi valabil până la 31 decembrie 2024, când va intra în vigoare un nou sistem informatic.

O altă lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început. Remunerația este elementul principal care trebuie precizat în contractul de muncă. Patronilor le revine obligația să stipuleze clar valoarea salariului, data plății, informații privind efectuarea plății și modalitatea de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`