Prima pagină » Actualitate » Lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor. Pe care bandă nu mai au voie să meargă aceștia
Lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor. Pe care bandă nu mai au voie să meargă aceștia

Lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor. Pe care bandă nu mai au voie să meargă aceștia

26 apr. 2024, 08:00, 1 ,
în Actualitate

S-a dat o lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor. Anumite categorii de vehicule, precum bicicletele și trotinetele, sunt obligate să circule pe benzi speciale. Recent, au fost stabilite regulile pentru bicicliști, dar și pentru cei care merg pe trotinetă în oraș. Iată pe care bandă nu mai au voie să meargă aceștia.

Lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor

Codul Rutier stabilește cum se desfășoară circulația pe benzi în oraș, în afara localității și pe autostradă. Iar anumite categorii de vehicule, precum bicicletele și trotinetele, sunt obligate să circule pe benzi speciale.

Legislația rutieră este în permanentă schimbare și se adaptează noilor tipuri de vehicule care intră în circulație. În oraș, bicicliștii și cei care conduc trotinete sunt obligați să folosească exclusiv benzile dedicate acestor vehicule.

În cazul în care nu există o pistă pentru biciclete amenajată, atunci pot circula pe drumul public. Dar trebuie să respecte mai multe reguli.

Astfel, bicicliștilor și celor care conduc mopede și trotinete le este interzis, printre altele:

– să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

– să circule în paralel

– să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul

– să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil,

– să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;

– să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped;

– să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga, s.a.

Așadar, bicicletele și trotinetele nu au voie să circule pe banda a doua. Doar în momentul în care ajung la o intersecție și urmează să efectueze viraj la stânga, au dreptul să treacă pe banda doi.

Cum se face depășirea legală a unui biciclist

„Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h” stabilește Art. 41 (3) din legea circulației.

Dacă sunteți în spatele unui biciclist, puteți să-l depășiți doar dacă respectați următoarele reguli:

– treceţi cu roțile peste marcajul care desparte benzile sau sensurile de circulație, când vă aflați pe un drum unde viteza maximă admisă este de până în 50 km/h;

– depășiți cu mai mult de o jumătate de mașină marcajul longitudinal, când circulați pe un drum unde viteza maximă admisă e de peste 50 km/h

– biciclistul sau cel aflat pe trotinetă circulă pe pista sau pe acostamentul drumului.

O nouă lege din Codul Rutier îi vizează și pe pietoni. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere, iar pedepsele nu sunt de neglijat. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar. Codul Rutier actualizat prevede că toți pietonii sunt obligați să se asigure atunci când traversează pe la trecerea de pietoni.

Comentarii
  • Atâta vreme cât merg ca idioții pe trotuare și nu se iau măsuri, nu mai contează că tot apar legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024