Prima pagină » Actualitate » Lege nouă pentru șoferii seniori! Vârsta maximă până la care pot conduce o mașină
Lege nouă pentru șoferii seniori! Vârsta maximă până la care pot conduce o mașină

Lege nouă pentru șoferii seniori! Vârsta maximă până la care pot conduce o mașină

08 ian. 2025, 09:40, 6 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Lege nouă pentru șoferii seniori! UE vrea ca șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani să fie testați și controlați mai des pentru siguranța rutieră a acestora în trafic, dar și a celorlalți. În România, conform legislației adoptate la finalul anului 2024, șoferii cu vârsta de 70 de ani plus au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani, ceea ce înseamnă evaluări medicale cu această frecvență. Iată vârsta maximă până la care pot conduce o mașină.

Lege nouă pentru șoferii seniori!

În mai multe țări din Uniunea Europeană, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani sunt testați periodic, pentru a se constata dacă mai sunt apți să șofeze.

,,Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere.”, se menționează în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere în țările membre.

În România, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani. Pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani, astfel că reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des.

Consultațiile medicale necesare pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto se fac la medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.

Reguli europene pentru conducătorii auto

Mai multe legi stricte la nivel european îi vizează pe șoferii în vârstă. De exemplu, Spania și Italia impun examene medicale periodice sau limite de vârstă pentru șoferi. În schimb, în Franța, șoferii seniori nu se confruntă cu o limită de vârstă specifică, iar permisul de conducere poate fi menținut atâta timp cât nu există probleme medicale majore sau alte motive care să justifice retragerea acestuia. Tot în Franța, au fost lansate diverse programe ce oferă evaluări ale abilităților de conducere pentru seniori, realizate de instructori calificați. Aceste inițiative, alături de utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi sistemele de asistență la condus sau aplicațiile de navigație avansate, pot contribui la îmbunătățirea siguranței seniorilor pe șosele.

Cert este că șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. La persoanele în vârstă există o probabilitate mult mai mare de a dezvolta afecțiuni precum: probleme cu vederea, sindromul vestibular (vertij, amețeli), boli respiratorii, boli cardiovasculare, insuficiență renală cronică, accidente vasculare cerebrale, tulburări psihiatrice, tulburări neurologice, tulburări cognitive, demență.

Dacă posesorul auto are boli care sunt incompatibile cu calitatea de șofer, se va suspenda definitiv dreptul de a conduce. Este și cazul șoferilor de peste 70 de ani. Aceștia vor fi verificați mai des, iar perioada de valabilitate a permisului ar urma să scadă, conform unui proiect de lege.

O nouă lege europeană îi vizează pe șoferii seniori. Cei care se apropie de vârsta de 70 de ani vor fi controlați și testați periodic pentru a verifica dacă mai sunt apți să conducă o mașină.

Comentarii
  • E corectă abordarea dar vă rog remarcați că în perioada sărbătorilor 90% din accidente au fost comise de tineri!

  • Seniorii sunt mult mai vigilenți și competenți în trafic vizavi de tinerii care conduc nebunește provocând nesiguranta participanților la trafic…asa că revizuițivă părerile respectându-le experienta ..va mulțumesc!

  • Ce vreti cu seniorii?Este clar ca o persoana la 75 ani nu e atit de sanatos ca unu de 20 ani,dar este de 100ori mai preventiv ca un tinar.Asa ca schimbati-iva opiniile!!!!
    Bela

  • As fi vrut mai multa intoleranta fata de șoferii agresivi, fata de șicanele in trafic, fata de vitezomani.

  • Adevarat este să pună mai mult accent pe tineret!
    Seniori sunt cu mult mai atenți și mai prudenți la volan.

  • Cei în vîrstă au devenit o povară pt majoritatea ,numai cînd lucrau atunci au fost buni ,dacă se uită la statistici rămîn proști ce diferență este între tineri și vîrstnici la accidente produse .nevorbind de droguri și alcoolemie ,și circulația fără carnet.așa legi numai niște tîmpiți pot aduce,îs prea odihniți nau lucrat în viața lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`