Lege nouă pentru românii care au bani pe card! Ce nu mai au voie să facă toți cetățenii

Lege nouă pentru românii care au bani pe card! Ce nu mai au voie să facă toți cetățenii

20 mai 2024, 08:00,
BZI.ro, în Actualitate

S-a dat o lege nouă pentru românii care au bani pe card! Această regulă se aplică la toate bancomatele din România, indiferent dacă o persoană este client Raiffeisen, BCR, BRD, ING sau Banca Transilvania. Iată ce nu mai au voie să facă toți cetățenii.

Lege nouă pentru românii care au bani pe card!

S-a dat un anunț important pentru românii care au card bancar. Este vorba despre rertragerea de bani. De obicei, deținătorii de carduri bancare scot o anumită sumă, fără să cunoască limita zilnică. Această limită variază de la o bancă la alta. Recent, s-au stabilit anumite sume pe care românii le pot retrage într-o zi de la bancă.

Majoritatea băncilor din România permit retragerea unei sume maxime în numerar între 3.000 de lei și 5.000 de lei. În funcție de necesitățile clientului, limita zilnică poate fi extinsă. Clienții Raiffeisen Bank pot retrage maxim 3.000 de lei. Cea mai ridicată limită este pentru deținătorii de carduri Raiffeisen Bank World Mastercard. Aceștia pot retrage 10.000 de lei pe zi.

La BCR, clienții pot retrage zilnic 3.000 de lei. Această sumă poate fi crescută în funcție de tipul cardului, ajungând la o limită maximă de 10.000 de lei. Clienții BRD, de peste 14 ani, pot scoate maxim 2.000 de lei. În cazul în care clienții BRD doresc să retragă mai mulți bani de 10.000 de lei, trebuie să se programeze cu 24 de ore înainte la ghișeu.

Clienții ING pot efectua maxim 30 de operațiuni de depunere și retragere într-o zi. Suma maximă ce poate fi retrasă de la bancomat este de 15.000 de lei. Clienții Băncii Transilvania pot retrage maxim 5.000 de lei într-o zi de la bancomat.

Se schimbă cardurile bancare ale cetățenilor

Raiffeisen a început să notifice clienții cu privire la schimbările care se vor produce în privința cardurilor Mastercard, care vor fi înlocuite în totalitate cu carduri Visa.

Începând cu data de 15 iulie 2024 cardul de credit Mastercard Standard va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Standard; cardul de credit Mastercard Vodafone va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Standard; cardul de credit Mastercard eMAG va fi înlocuit cu cardul Visa Credit eMAG; cardul de credit Mastercard Gold va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Platinum; cardul de credit Mastercard World va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Signature; cardul de credit Mastercard World Elite va fi înlocuit cu cardul Visa Credit Infinite.

Singurul lucru pe care trebuie să îl facă clienții după înlocuirea cardului bancar este să introducă noile date în platformele de unde obișnuiau să facă cumpărături. Clienții Raiffeisen Bank nu trebuie să plătească nimic pentru înlocuirea cardului Mastercard cu unul Visa.

Pe lângă această schimbare, o nouă lege vine în ajutorul celor care au rată la bancă. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie.

Anul 2024 a debutat cu o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *