Prima pagină » Actualitate » Lege nouă pentru proprietarii de câini și pisici. Ce se întâmplă cu animalele fără stăpân

Lege nouă pentru proprietarii de câini și pisici. Ce se întâmplă cu animalele fără stăpân

14 mart. 2024, 13:00, 3 ,
BZI.ro, în Actualitate

Se află în dezbatere o lege nouă pentru proprietarii de câini și pisici. Patrupedele lăsate nesupravegheate ar putea fi clasificate ca „animale fără stăpân.” Ele ar putea fi capturate și aduse în adăposturi. Iată ce se întâmplă cu animalele fără stăpân.

Lege nouă pentru proprietarii de câini și pisici

O propunere legislativă ar putea aduce reglementări noi pentru deținătorii de pisici și câini. Astfel, animalele de companie lăsate nesupravegheate ar putea fi capturate și, în unele situații, chiar eutanasiate. Noua lege aflată în dezbatere a stârnit deja un val de reacții.

Deputatul Daniel Toda a propus proiectul pentru dezbatere și a susținut necesitatea de a dezvolta un cadru legislativ care să permită autorităților locale să aloce fonduri pentru construirea și întreținerea unor locuri destinate găzduirii, sterilizării și tratamentului pisicilor și câinilor fără stăpân.

De asemenea, proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.

Ce măsuri se vor lua pentru animalele fără stăpân

Potrivit noii propunerii legislative, animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat. Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

De asemenea, acestea sunt obligate să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și au, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere.

Animalele diagnosticate ca fiind bolnave incurabil, conform evaluării medicului veterinar, în urma unui examen la care pot asista reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, și în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate imediat conform prevederilor propunerii legislative.

Până la efectuarea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate. Costurile necesare implementării procedurilor prevăzute de actul normativ sunt suportate din bugetul local sau din alte surse. Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se desfășoară conform normelor și măsurilor sanitar-veterinare. La acestea participă și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor.

Comentarii
  • transparenta

    Sa veniti la mine in oras la bloc este o doamna le da gati de la etaj si dorm matele pe masini.. toate le-au zgariat… si doamna plange ca lumea ii face poze.. sa si le ia in casa

  • acu vreti sa angajati veterinari si pentru pisici in adaposturi? ingrijitori care le omoara ?????? veterinari care abia termina facultatea si stau la adaposturi sa inregistreze,,,,pe scaun,,,in cusmelii , iarna si vara ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Cum sa stea pisicile in adaposturi????? pisicile au multe boil care se transmit de la una la alta………Mai puneti niste fonduri ca sa le omorati ???????????????????

  • Cei care sunt asa de iubitori de animale luatile acasa si le tineti pe bani vostri nu cu bani de la oameni ,nu e destul cite impozite se platesc la primarii mai trebuie si pentru asociatiile voastre unde sifonati banii.Sunteti niste ordinari cei din asociatii!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *