Prima pagină » Sanatate » Lege nouă pentru pacienții din România. Ce trebuie să știe persoanele asigurate în sistemul de sănătate
Lege nouă pentru pacienții din România. Ce trebuie să știe persoanele asigurate în sistemul de sănătate

Lege nouă pentru pacienții din România. Ce trebuie să știe persoanele asigurate în sistemul de sănătate

29 apr. 2024, 07:45,
în Sanatate

Lege nouă pentru pacienții din România. Un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților și anume terapia durerii. 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută, spun cei care au scris proiectul de lege. Mulți au îndurat suferința, până când medicii au găsit și tratat cauza. Iată ce trebuie să știe persoanele asigurate în sistemul de sănătate.

Lege nouă pentru pacienții din România

Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea cauzată de o boală. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști.

Cei care suferă de boli incurabile apelează la centrele de îngrijire paliativă, când nu mai știu cum să se descurce acasă. În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1000 de lei.

Dacă proiectul de modificare a legii sănatatii va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile casei de asigurari de sănătate.

Românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară

O categorie de români beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară. Există persoane care nu sunt nevoite să achite această contribuție și, cu toate acestea, sunt asigurați și beneficiază de aceleași drepturi ca cei care o plătesc. Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale.

De asemenea, mai beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate și lăuzele; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002, ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale; persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Cei care împlinesc 18 ani vor primi și cardul de sănătate. Cardul de sănătate este important pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardurile sunt necesare pentru orice consultație gratuită sau pentru obținerea unei rețete compensate. Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013 și inițial aveau o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, însă ulterior au fost făcute modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate.

În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025