Prima pagină » National » Lege nouă pentru muncitorii străini veniți în România! Ce obligație vor avea angajatorii
Lege nouă pentru muncitorii străini veniți în România! Ce obligație vor avea angajatorii

Lege nouă pentru muncitorii străini veniți în România! Ce obligație vor avea angajatorii

09 oct. 2024, 13:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat o lege nouă pentru muncitorii străini veniți în România! Este vorba despre condițiile de muncă ale cetățenilor străini și se dorește introducerea unor măsuri suplimentare pentru monitorizarea angajatorilor pentru a combate neregulile și abuzurile. Iată ce obligație vor avea angajatorii.

Lege nouă pentru muncitorii străini veniți în România!

Guvernul va adopta pe 9 octombrie 2024 un nou proiect de lege prin care se vor introduce noi condiții pentru antreprenorii care doresc să angajeze străini. Dacă angajatorul se află în insolvență, are datorii la stat sau a fost sancționat pentru infracțiuni de legislația muncii, atunci acesta nu va putea angaja muncitori străini.

O altă lege se referă la răspunderea angajatorilor în cazul în care viza de ședere a muncitorilor străini este revocată din cauza angajatorului. În această situație, angajatorul va fi obligat să plătească lucrătorului sezonier două salarii minime brute garantate, precum și să acopere obligațiile restante către buget.

Proiectul de lege vine într-un context în care România se confruntă cu un deficit de forță de muncă în anumite sectoare, iar angajarea muncitorilor din afara Uniunii Europene devine o soluție la îndemâna angajatorilor. Noile reglementări sunt menite să echilibreze nevoia de forță de muncă cu necesitatea respectării stricte a drepturilor lucrătorilor și a legislației fiscale și muncii din România.

Având în vedere situația vulnerabilă a lucrătorilor sezonieri din țările terțe și caracterul temporar al activității lor, prin proiectul de act normativ sunt instituie măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor legate de muncă ale acestora.

Țara care caută muncitori români

Dincolo de lucrătorii străini veniți în România, muncitorii români sunt atrași de țările bogate din Europa cu locuri de muncă avantajoase, cu salarii atractive și multe bonusuri. Multe dintre țările europene îi atrag pe români cu locuri de muncă bine plătite. Pentru salarii mari, aceștia trebuie să fie calificați în diverse domenii.

Cea mai bogată țară din Europa caută muncitori calificați, dar și necalificați. Printre diferitele posturi vacante care îndeplinesc aceste caracteristici se numără cele de mecanici, electricieni, montatori de anvelope, instalatori și zidari. Există și oferte de muncă pentru profesioniști precum tehnicieni în construcții, ingineri de date, tehnicieni suport stație și ingineri peisagiști.

Românii care vor să muncească în Luxemburg trebuie să știe care sunt documentele de care au nevoie. Nu este necesar un pașaport sau o viză, dar pentru sejururi care durează mai mult de 3 luni, românii care merg în Luxemburg trebuie să prezinte declarația de sosire și să obțină o atestare de înregistrare. Ambele proceduri trebuie efectuate în municipiul în care este mutată reședința.

Un muncitor calificat poate câștiga peste 6.000 de euro pe lună, iar un muncitor necalificat poate primi un salariu minim de 2.500 de euro. Pentru salarii mari, muncitorii români trebuie să fie calificați în diverse domenii. O altă țară care angajează români este Danemarca. Pe o platformă de recrutare, o companie din Danemarca anunță că vrea să angajeze un vopsitor auto calificat pentru o poziție permanentă cu normă întreagă și un salariu de 5000 de euro pe lună. Candidatul trebuie să aibă următoarele abilități: să vorbească engleză conversațional, să aibă permis de conducere categoria B, să fie de încredere, atent și centrat pe calitatea muncii, flexibil și implicat. În România, va intra în vigoare o lege care îi vizează pe lucrătorii străini. Noul proiect de lege are ca scop respectarea drepturilor lucrătorilor și a legislației fiscale și muncii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 ianuarie 2025
20 ianuarie 2025