Prima pagină » Actualitate » Lege nouă pentru mamele care au gemeni sau tripleți! Iată ce vrea să facă statul pentru cei care au copii
Lege nouă pentru mamele care au gemeni sau tripleți! Iată ce vrea să facă statul pentru cei care au copii

Lege nouă pentru mamele care au gemeni sau tripleți! Iată ce vrea să facă statul pentru cei care au copii

09 sept. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se va da o lege nouă pentru mamele care au gemeni sau tripleți! Medicii au confirmat faptul că în ultimii ani tratamentele de fertilitate au crescut șansele de a avea gemeni, tripleți sau multipleți. Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 2.000 de familii care au în grijă gemeni sau tripleți. Prin urmare, autoritățile din România au decis să ofere un ajutor suplimentar pentru femeile care nasc gemeni sau tripleți. Iată ce vrea să facă statul pentru cei care au copii.

Lege nouă pentru mamele care au gemeni sau tripleți!

Un nou proiect de lege se află în dezbatere. Acesta vizează mamele care au gemeni sau tripleți. Dacă de la începutul anului trecut, indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți a crescut cu 50%, acum acest proiect de lege ar permite celuilalt părinte să beneficieze de un concediu de șase luni, simultan cu cel al mamei. Părinții pot opta însă și pentru o bonă plătită cu bani de la stat.

Medicii spun că cele mai multe de sarcini cu gemeni ori tripleți apar în urma tratamentelor de fertilitate sau a fertilizării in vitro. Statul vrea să vină în ajutorul mamelor de gemeni sau tripleți, care pot beneficia de bonă plătită cu bani de la stat. Deocamdată, legea se află în dezbatere și rămâne de văzut când va intra în vigoare.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie 2024, indemnizația a crescut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Bani de la stat pentru cuplurile care vor copii

Pe lângă ajutorul pe care l-ar putea primi mamele de gemeni sau tripleți, Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare. Este vorba despre programul privind fertilizarea in vitro. Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar, iar fiecare cuplu va avea dreptul la 3 încercări.

Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale.

Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Sprijinul financiar se adresează mamelor aflate în situații de dificultate, inclusiv celor fără venituri suficiente, cu dizabilități, în situații critice de viață, fără acte de identitate sau minore. Pentru a accea fondurile de la stat, trebuie ca nou-născutul să nu depășească vârsta de trei luni la momentul solicitării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`