Prima pagină » National » Lege nouă pentru femeile din România care vor să intre în Armată. Iată ce misiuni vor avea
Lege nouă pentru femeile din România care vor să intre în Armată. Iată ce misiuni vor avea

Lege nouă pentru femeile din România care vor să intre în Armată. Iată ce misiuni vor avea

29 apr. 2024, 13:30,
în National

S-a dat o lege nouă pentru femeile din România care vor să intre în Armată. Deși pare să fie un domeniu dur, femeile nu se sperie și vor să arate că pot să-și apere țara la nevoie. Iată ce misiuni vor avea.

Lege nouă pentru femeile din România care vor să intre în Armată

În Armata Română nu sunt foarte multe femei. Însă nu numai la noi este această situație. Deși sunt puține, femeile au reprezentare în toate corpurile și gradele militare.

,,Statutul cadrelor militare și actele normative subsecvente nu prevăd diferențe pe criterii de gen, cariera militară fiind deschisă, în egală măsură, bărbaților și femeilor eligibili din punct de vedere al vârstei și al aptitudinilor de ordin medical, psihologic și fizic, același principiu fiind aplicat și în privința misiunilor pe care le execută.”, se arată în regulamentul MApN.

Condițiile şi criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii sunt următoarele:

– să aibă cetățenie română şi domiciliul în România de cel puțin șase luni (la data începerii anului de învățământ/cursului/programului de formare);

– să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea vreunei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de corupție, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unități de învățământ liceal militar, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei.

Câte femei sunt în Armata Română

Conform răspunsului MAPN, în anul 2023 au aplicat circa 630 de femei. Conform site-ului Ministerului Apărării, rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani. Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri) sau soldați și gradați rezerviști voluntari. Rezervistul voluntar este încadrat pe funcția prevăzută în contract la semnarea acestuia.

Atunci când sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare. În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezerviști.

La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții, mai precizează MApN.

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist esre de 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie, de detașare, de misiune, decontare transport, concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`