Prima pagină » National » Lege nouă pentru chiriașii din România! Riscă să rămână fără locuință dacă fac asta
Lege nouă pentru chiriașii din România! Riscă să rămână fără locuință dacă fac asta

Lege nouă pentru chiriașii din România! Riscă să rămână fără locuință dacă fac asta

09 aug. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat o lege nouă pentru chiriașii din România! Chiriașii pot deveni o problemă pentru proprietari atunci când nu respectă regulile stabilite prin lege, generând tensiuni și conflicte. Chiriașii riscă să rămână fără locuință dacă fac asta.

Lege nouă pentru chiriașii din România!

Problemele frecvente întâmpinate de proprietari cu chiriașii sunt declanșate de faptul că unii chiriași nu își achită contribuțiile la întreținere, fapt care îi forțează pe proprietari să recurgă la acțiuni legale pentru recuperarea sumelor datorate. În plus, pentru a evita aceste situații neplăcute, este recomandabil ca proprietarii să încheie un contract de închiriere detaliat, care să reglementeze clar obligațiile ambelor părți.

În situațiile în care chiriașul părăsește apartamentul sau rămâne abuziv, proprietarul se poate confrunta cu restanțe mari de bani afișate la avizierul blocului. Asociația de proprietari nu ține cont de faptul că apartamentul este închiriat; suma datorată trebuie plătită indiferent de cine locuiește în locuință. Aceasta înseamnă că, în caz de neplată, asociația poate acționa direct împotriva proprietarului, indiferent dacă datoriile provin din perioada în care apartamentul era închiriat.

În cazul în care cotizația pentru întreținere nu este achitată în termen de 90 de zile de la scadență, asociația de proprietari are dreptul să recurgă la acțiuni legale împotriva proprietarului. Dacă proprietarul a fost obligat de instanță să plătească sumele restante, el poate acționa ulterior împotriva chiriașului, solicitând returnarea banilor achitați către asociație și, în unele cazuri, despăgubiri suplimentare.

Câți bani au de achitat cei care stau la bloc

Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Acestea includ, costurile pentru:

– întreținerea clădirii și a spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea, așadar curățenie și salubritate;

– utilități comune, cum ar fi apa și energia electrică utilizată în holuri, ascensoare și alte spații comune;

– întreținerea și reparația sistemelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate.

Cheltuielile individuale includ costurile pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate doar de proprietarii de apartamente. Acestea includ:

– utilitățile specifice apartamentului, cum ar fi apa, căldura și energia electrică;

– reparații ale ferestrelor, ușilor și a altor elemente specifice ale apartamentului;

– îmbunătățiri ale apartamentului, cum ar fi renovările și modificările personalizate.

Cheltuielile care sunt acoperite de fondul de reparații includ:

– reparații ale clădirii și ale infrastructurii comune, cum ar fi acoperișul, fațada și lifturile;

– reparații la conducte și rețelele de apă și canalizare;

– achiziționarea și înlocuirea echipamentelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate;

– întreținerea și curățarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea;

– costurile cu asigurarea clădirii și a infrastructurii comune;

– înlocuirea și repararea ferestrelor, ușilor și a altor elemente ale clădirii.

Așadar, viața la bloc implică respectarea mai multor reguli de către proprietari, dar și de către chiriași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *