Prima pagină » Actualitate » Lege europeană pentru angajații din România! Cum vor fi modificate salariile celor de la stat și privat
Lege europeană pentru angajații din România! Cum vor fi modificate salariile celor de la stat și privat

Lege europeană pentru angajații din România! Cum vor fi modificate salariile celor de la stat și privat

08 iul. 2024, 08:00,
în Actualitate

Lege europeană pentru angajații din România! Se dorește stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Formula va fi stabilită fiind luate în calcul mai multe aspecte. Mai exact, va conta puterea de cumpărare, dar și nivelul salarial mediu brut, alături de productivitatea muncii. Iată cum vor fi modificate salariile celor de la stat și privat.

Lege europeană pentru angajații din România!

Ministerul Muncii precizează că actul legislativ al UE stabilește mai multe lucruri legate de nivelul salariului minim. Astfel, e nevoie de niște calcule suplimentare pentru a se ajunge la rezultatul final.

„Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici.”, precizează reprezentanții din cadrul Ministerului Muncii.

Pentru a combate discrepanțele salariale în UE, se dorește implementarea salariului minim european, inclusiv în România. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național.

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie 2024. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.

Cum se vor modifica salariile românilor

Criteriile care trebuie să facă parte din procedura de stabilire a salariului minim adecvat în funcție de economia națională sunt:

(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;

(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

(c) rata de creștere a salariilor;

(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la finalul acestui an cu salariile românilor. Pe lângă metoda ce calcul a salariului, se va introduce o nouă lege. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial.

Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024