Lege dură pentru românii care stau la bloc și au animale de companie! Legislația în vigoare ce reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari nu are prevederi foarte clare în legătură cu animalele de companie. Cu toate acestea, există situații în care li se poate interzice locatarilor de la bloc să nu mai aibă animale de companie. Iată cine te poate obliga să renunți la ele.
Lege dură pentru românii care stau la bloc și au animale de companie!
Mulți români care stau la bloc au animale de companie, în general câini și pisici. Legea prevede însă un număr maxim de animale de companie permis celor de la bloc și stabilește clar câteva reguli când vine vorba de îngrijirea patrupedelor.
Există însă situații în care asociația de proprietari poate interzice animalele de companie într-un bloc, dacă se încalcă grav legile. Una dintre regulile principale ține de curățenie. Animalul nu trebuie să facă murdărie în zonele comune, iar dacă acest lucru se întâmplă, stăpânul trebuie să curețe mizeria.
Cei care dețin câini agresivi au obligația să-i asigure cu botniță la ieșirea din apartament și să nu-i lase liberi pe casa scării. Proprietarul trebuie să-și supravegheze câinele atunci când îl scoate afară, pentru ca acesta să nu distrugă bunurile depozitate în spațiile comune.
O altă problemă este legată de zgomotul pe care îl fac animalele de companie. De regulă câinii sunt mai gălăgioși, atunci când latră. Vecinii ar putea fi deranjați, iar dacă proprietarul nu găsește soluții, vecinii se pot adresa autorităților.
Amenzi uriașe pentru locatarii care au câine sau pisică
Viața la bloc implică respectarea unor reguli de conviețuire în comun. Un motiv de ceartă între vecinii de bloc este prezența animalelor de companie în apartamente. Creșterea animalelor într-un bloc de locuințe este reglementată strict. Una dintre prevederi implică numărul animalelor care pot fi ținute într-un apartament. Legea stabilește că într-o locuință nu pot fi adăpostiți mai mult de doi câini sau două pisici.
Asociația de proprietari poate impune crescătorilor de animale de companie care își duc viața la bloc să plătească o anumită sumă de bani. Proprietarii care au animale de companie ar putea fi obligați să achite în plus la întreținere. Obligația survine în condițiile în care, pentru creșterea animalelor există un consum de energie electrică, apă și căldură.
Viața la bloc pentru cei care dețin animale de companie implică și alte reglementări. Animalele de companie, fie că este vorba despre câini sau pisici, trebuie microcipate și sterilizate, după caz. Totodată, câinii sau pisicile trebuie plimbate doar în acele spații în care li se permite accesul. În cazul animalelor periculoase, proprietarii trebuie să le pună botniță și zgardă. Cei care încalcă aceste reguli riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.
Iubitorii de animale pot fi amendați și în cazul în care construiesc adăposturi în fața blocului pentru câinii sau pisicile de pe stradă și lasă mâncare pentru acestea, fără a se asigura că nu rămâne mizerie în urmă. Legea a stârnit controverse printre locatarii de la bloc.
Cert este că persoanele care stau la bloc și încalcă mai multe reguli privind îngrijirea animalelor de companie riscă amenzi mari. În cazuri extreme, asociația de proprietari poate interzice într-un bloc ca proprietarii să dețină câini sau pisici.