Prima pagină » Actualitate » Lege dură pentru proprietarii de terenuri! Ce amenzi riscă toți cei care cultivă această plantă
Lege dură pentru proprietarii de terenuri! Ce amenzi riscă toți cei care cultivă această plantă

Lege dură pentru proprietarii de terenuri! Ce amenzi riscă toți cei care cultivă această plantă

21 mai 2024, 13:00,
BZI.ro, în Actualitate

S-a dat o lege dură pentru proprietarii de terenuri! Distrugerea ambroziei este responsabilitatea tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri. Sunt vizați și administratorii de drumuri publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole. Aceștia trebuie să distrugă ambrozia între răsărire și apariția primelor inflorescențe. Mai exact, până la data de 30 iunie a fiecărui an. Iată ce amenzi riscă toți cei care cultivă sau îngrijesc această plantă.

Lege dură pentru proprietarii de terenuri!

Toți proprietarii, deținătorii de terenuri și administratorii trebuie să aplice măsurile necesare de combatere a ambroziei pentru a proteja sănătatea publică și mediul înconjurător. Cei care nu distrug aceste plante de pe terenuri riscă amenzi până la 20.000 de lei.

Ambrozia este rezistentă la secetă și arșiță și crește pe terenurile abandonate. Planta apare și de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe malurile apelor curgătoare și ale lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor și pe terenurile lipsite de vegetație  sau neîngrijite.

Terenurile identificate ca fiind infestate trebuie tratate înainte de data de 30 iunie a fiecărui an. Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018, actualizată, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul. Acest control poate fi efectuat de personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Sancțiuni uriașe pentru cei care nu respectă legea

Sancțiunile aplicabile pentru proprietarii, deținătorii, administratorii și beneficiarii de terenuri care nu respectă prevederile legale sunt uriașe. Persoanele fizice care nu au aplicat măsuri de combatere după primirea unui avertisment sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 5.000 lei. Persoanele juridice care nu au aplicat măsuri de combatere după primirea unui avertisment sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei.

Aceste sancțiuni se aplică în urma celui de-al doilea control, care are loc în perioada 16 iulie – 31 octombrie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii ambroziei nici după primirea avertismentului.

O altă lege îi vizează și pe fermierii din România. Fermierii care dețin echipamente de aplicare a produselor de protecție a plantelor trebuie să depună la Oficiile județene din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) o cerere prin care să solicite efectuarea inspecției echipamentului deținut.

Sistemul de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor se face prin oficiile fitosanitare județene din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare. Inspecția echipajului de aplicare a produselor de protecție a plantelor acoperă toate aspectele importante în vederea atingerii unui înalt grad de siguranță și protecție pentru sănătatea umană și pentru mediu. După centralizarea numărului de solicitări, Oficiul Fitosanitar va informa Autoritatea Națională Fitosanitară, care va direcționa centrul mobil de inspecție către județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *