Prima pagină » Actualitate » Lege dură pentru conducătorii auto. Nu au voie să facă asta
Lege dură pentru conducătorii auto. Nu au voie să facă asta

Lege dură pentru conducătorii auto. Nu au voie să facă asta

17 iun. 2024, 10:45, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

S-a dat lege dură pentru conducătorii auto. Este vorba de folosirea telefonului mobil la volan, chiar dacă este dat pe difuzor. Șoferii nu au voie să facă asta, iar cei care încalcă regula sunt pedepsiți.

Lege dură pentru conducătorii auto

Sancțiunile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul s-au înăsprit. Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto scăpau doar cu 2 puncte de penalizare și încă 2 de amendă, acum legea e mult mai dură.

Codul Rutier prevede, în prezent, între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc. Iar în anumite situații chiar poate fi reținut permisul de conducere.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care țin telefonul la ureche în timp ce conduc și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru folosirea mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată. În plus, în această situație polițistul poate dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Ce spune Codul Rutier despre folosirea telefonului dat pe difuzor

Unii șoferi vorbesc la telefon pe difuzor, în timp ce țin mobilul în mână. Ceea ce înseamnă, practic, că folosesc doar o singură mână pentru a conduce. Iar atenția le este distrasă de dispozitivul pe care îl țin în cealaltă mână.

În cazul acestor conducători auto, chiar dacă vorbesc la telefon pe difuzor, este ca și când l-ar ține la ureche. Astfel că, dacă sunt surprinși de un polițist, vor fi amendați și chiar riscă să rămână fără permis. În schimb, cei care țin mobilul într-un dispozitiv special, amplasat pe bord, pot vorbi pe difuzor în timp ce conduc. Pentru că ambele mâini vor fi pe volan. Pentru a nu fi amendat atunci când folosești telefonul, tableta sau alt dispozitiv electronic în timp ce conduci mașina, trebuie să folosești căști sau un dispozitiv hands-free.

S-au dat legi rutiere mai stricte și la nivel internațional. De exemplu, conducătorii auto din Spania pot fi amendați și riscă suspendarea permisului dacă folosesc aplicații pe telefoanele mobile care îi avertizează pe șoferi cu privire la radare. Spaniolii vor avea încă un motiv în plus să nu folosească telefoanele mobile în timp ce conduc, întrucât noile modificări promovate la Codul Rutier vor prevedea amenzi și mai mari. Noua lege este valabilă și pentru cetățenii care merg în vacanță în Spania.

Până acum, aceste aplicații nu s-au aflat pe lista aplicațiilor interzise în nicio țară europeană. Interzicerea utilizării acestor aplicații urmează să fie inclusă în Codul rutier spaniol în dispozițiile referitoare la utilizarea aparatelor radar, cu amenzi deosebit de severe. Până acum, aceste aplicații nu s-au aflat pe lista aplicațiilor interzise în nicio țară europeană. Și în Grecia există dispoziții similare, care prevăd o amendă de până la 2.000 de euro, precum și retragerea permisului de conducere pentru 30 de zile și a datelor de înmatriculare a vehiculului pentru 60 de zile.

Comentarii
  • Articol de 2 bani. Chiar nu o sa mai vorbeasca niciun conducator auto la telefon. Mai ales aia din Spania, care vor fi amendati in lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *