Prima pagină » Actualitate » Lege dură pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani! Măsura va deveni obligatorie în toată România

Lege dură pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani! Măsura va deveni obligatorie în toată România

01 mart. 2024, 08:40, 5 ,
BZI.ro, în Actualitate

O lege dură va intra în vigoare pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani! Uniunea Europeană și-a propus un obiectiv extrem de ambițios prin intermediul programului „Green Deal” și vrea să reducă emisiile de carbon. Una dintre măsurile importante este eliminarea treptată din circulație a autovehiculelor cu motoare cu ardere internă, recunoscute ca fiind printre cele mai poluante. Măsura va deveni obligatorie în toată România.

Lege dură pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani!

Mașinile mai vechi de 15 ani primesc interzis la reparații. Această lege va deveni obligatorie în România. Un viitor regulament, care așteaptă aprobarea atât din partea Parlamentului European, cât și din partea Consiliului UE, introduce conceptul de „vehicul rezidual.” Conform propunerii actuale, vehiculele reziduale sunt cele cu o vechime de peste 15 ani. În această categorie vor intra autovehiculele cu defecțiuni majore la motor, frâne și direcție. Odată incluse în categoria mașinilor reziduale, autovehiculele nu vor putea fi reparate, ci vor fi retrase pentru casare.

În anul 2024, o nouă schimbare va fi aplicată în cazul șoferilor. Autoritățile au anunțat că se va modifica perioada de valabilitate a permiselor de conducere. Acest nou proiect a fost inițiat de Guvern și vizează valabilitatea permiselor de conducere pentru câteva categorii de vârstă. Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor.

Schimbarea nu este valabilă pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și reînoiască permisele o dată la 5 sau chiar la 2 ani. Parlamentarii pregătesc un alt document pentru cei care nu își plătesc amenzile în termen de 6 luni, astfel că permisul de conducere poate fi suspendat.

Ce trebuie să facă proprietarii mașinilor vechi

Uniunea Europeană a fixat un obiectiv extrem de ambițios de reducere a emisiilor de carbon prin Programul ”Green Deal”. Parte a pachetului ”Fit for 55” este și măsura care vizează eliminarea din trafic a mașinilor pe combustie internă pentru a reduce poluarea.

Programul ambițios al UE „Fit for 55” urmărește să elimine emisiile directe din transporturi până în 2050. Un pas important în această direcție este interzicerea în 2035 a mașinilor noi cu motoare cu combustie, cu excepția vehiculelor care funcționează cu potențiali combustibili sintetici. Cu toate acestea, realitatea prezintă provocări, întrucât adoptarea vehiculelor cu emisii reduse sau zero în UE este greu de realizat. Mai mult, șoferii nu își permit să achiziționeze mașini care să respecte toate standardele impuse de UE.

Noua lege este la stadiul de discuții, iar miniștrii UE trebuie să ajungă la un consens în privința acestui proiect. Consiliul se angajează apoi în negocieri cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord comun în vederea adoptării finale a actelor legislative.

Mașinile mai vechi de 15 ani ar urma să primească interzis la reparații. Vehiculele reziduale care prezintă defecțiuni la componente majore vor fi duse la casare. Rămâne de văzut dacă noua lege va fi pusă în aplicare, însă șoferii sunt revoltați de proiectul inițiat de Uniunea Europeană.

Comentarii
  • Ok ,dar avioanele care au oeste 50 de ani, nenorocitele de războaie pr care le finanțați, ce facem cu ele?

  • Alta gogoreata de la UE…mai au de fabulat oare?? Pentru asa ceva ne papa banii

  • Nicio problema, va vi o evaziune mai ceva ca în Congo. O sa repari mașinile în service-uri fara niciun fel de documente, deci canci încasări la buget, iar cazanele o sa fie bine mersi in continuare pe străzi. Bine boss !

  • Tare de tot! Scoateti cazanele si tigaile mai vechi de 10 ani! 90% dintre acestea scot un miros pe esapament de parca ar merge pe pacura sau carbuni. Poate chiar 8 ani ar fi si mai bine. Cei impotenti financiar au la dispozitie trenul, autobuzul, tramvaiul sau caruta de la mamaie.

  • Mancane-ai plua tuturor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024