Prima pagină » Actualitate » Lege dură pentru cei care se ceartă cu vecinii. Este valabil pentru persoanele care stau la casă sau la bloc
Lege dură pentru cei care se ceartă cu vecinii. Este valabil pentru persoanele care stau la casă sau la bloc

Lege dură pentru cei care se ceartă cu vecinii. Este valabil pentru persoanele care stau la casă sau la bloc

29 mai 2024, 14:30,
în Actualitate

Va intra în vigoare o lege dură pentru cei care se ceartă cu vecinii. Parlamentul a adoptat o modificare la Codul Penal care mărește pedepsele pentru vecinii agresivi. Victimele vor putea cere și ordin de protecție pentru cei care agresează verbal sau fizic vecinii. Noul regulament este valabil pentru persoanele care stau la casă sau la bloc.

Lege dură pentru cei care se ceartă cu vecinii

Pe 28 mai 2024 a fost votată legea prin care să se modifice regulile privind agresiunile verbale sau fizice între vecini. S-au propus ordine de restricție și pedepse mai mari pentru persoanele care își agresează verbal sau fizic vecinii.

Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Dacă vecinul agresat cere ordin de protecție, se pot lua următoarele măsuri:

– evacuarea temporară a agresorului, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

– obligarea de a nu contacta în nici un fel victima.

Reguli pentru persoanele care stau la bloc sau la casă

Conflictul între vecini la bloc sau la casă este des întâlnit. Orice gest sau zgomot îi poate deranja pe ceilalți. De exemplu, orele de liniște la bloc sunt stabilite prin lege. Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc. Unii locatari spun că nu se simt confortabil cu vecinii de deasupra pentru că aud zgomote deranjante de la ei din apartament. Fie că se aud tocuri pe podea, ori alergatul sau plânsul unui copil, mulți se simt deranjați. Din aceste motive, încep adevărate războaie între ei.

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

– pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`