Legătura între alăptare și cancerul de sân. Multe afecțiuni pot cauza o masă dureroasă la nivelul sânilor atunci când are loc alăptarea. Desi acest tip de cancer este rar, este important să urmăriți aceste simptome și să discutați cu un medic, dacă aveți îndoieli.
Femeile care alăptează sunt adesea foarte conștiente de ceea ce se întâmplă cu sânii lor și, de obicei, observă orice schimbare fizică, oricât de mică. Cu toate acestea, unele buline care se formează în timpul alăptării le pot face să se teamă de cancerul de sân. Deși este normal să fii vigilenta și foarte atenta la orice simptome, și desi este posibil să dezvolți cancer de sân în timpul alăptării, acest lucru este foarte rar. Femeile care alăptează reprezintă 3% din cazurile de cancer de sân, potrivit Medical News Today.
Legătura între alăptare și cancerul de sân
Multe afecțiuni pot cauza o masă dureroasă la nivelul sânilor atunci când are loc alăptarea. Desi acest tip de cancer este rar, este important să urmăriți aceste simptome și să discutați cu un medic, dacă aveți îndoieli.
Femeile care alăptează sunt adesea foarte conștiente de ceea ce se întâmplă cu sânii lor și, de obicei, observă orice schimbare fizică, oricât de mică. Cu toate acestea, unele buline care se formează în timpul alăptării îi pot avertiza și îi pot face să se teamă de cancerul de sân. Deși este normal să fii vigilent și foarte atent la orice simptome, iar în timp ce este posibil să dezvolți cancer de sân în timpul alăptării, acest lucru este încă rar. Femeile care alăptează reprezintă 3% din cazurile de cancer de sân, potrivit Medical News Today.
Riscul de cancer de sân este mai mare în anii de după sarcină
Potrivit American Cancer Institute, unele cercetări sugerează că riscul de cancer de sân este temporar mai mare în anii de după sarcină și naștere, posibil din cauza fluctuațiilor hormonale. În ansamblu, însă, alăptarea reduce riscul de cancer la sân, în special la femeile aflate în perioada premenopauză. Într-adevăr, lunile de sarcină și alăptare scad numărul ciclurilor menstruale ale unei femei în timpul vieții. De asemenea, reduce expunerea la hormoni care poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.
În ciuda acestor riscuri destul de reduse, este esențial să consultați un medic în caz de îndoială cu privire la sănătatea sânului. În cazul unui diagnostic negativ, medicul va putea verifica prezența altor patologii, cum ar fi îngrijirea sânilor, atunci când sânii sunt prea plini de lapte, conductele de lapte blocate, când retenția de lapte formează o masă dureroasă, inflamația sânilor, un abces sau chisturi.
Dacă observați o masa care nu dispare, care crește, care nu se mișcă atunci când este atinsă sau care provoacă un efect asemănător unei coji de portocală asupra sânului, consultati un medic.